Ravnateljica vrtića u Prelogu: Djecu nitko ne tjera u crkvu nego im je dana mogućnost da susretnu Sv. Nikolu

Foto: Ilustracija

NAKON što su se roditelji iz Preloga požalili kako se vrtićku djecu iz Preloga tjera u crkvu za blagdan Svetog Nikole, a o svemu je informiran i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, o slučaju se očitovala i ravnateljica Dječjeg vrtića Fijolica u Prelogu, Brankica Mezga. Njeno priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Sv. Nikola dolazi po noći, kada djece nema u vrtiću, donosi "male poklone" jer nije bogat, a u svijetu ima puno djece koja čekaju poklone"

"Sva djeca iz Dječjeg vrtića Fijolica u Prelogu, će i ove godine, kao i prijašnjih, a i budućih godina, dobiti "simbolične poklončiće" povodom blagdana Sv. Nikole. Odgajatelji će sve to kreativno upakirati, zajedno s djecom, najurednije složiti papučice, u srijedu 05.12.2012.g. kad djeca idu doma i nakon toga staviti u svaku papučicu poklon. Djeca, koja su duže vremena u našem vrtiću znaju (a novoupisani će to ovih dana doznati), da Sv. Nikola dolazi po noći, kada djece nema u vrtiću, donosi "male poklone" jer nije bogat, a u svijetu ima puno djece koja čekaju poklone. Pokloni će djecu dočekati u četvrtak, 06.12.2012.g. u jutro, kad dođu u vrtić.

"Velike poklone" djeca će dobiti od Djeda Mraza doma, ispod bora, ali će Djed Mraz prije toga doći u vrtić, porazgovarati sa svakim djetetom i donijet će poklone (didaktičke igračke) za sve skupine u vrtiću.

"Nitko nikoga ne prisiljava, već se samo daje MOGUĆNOST roditeljima"

S obzirom da se polako gubi običaj da Sv. Nikola dolazi u kuće i tamo sreće djecu (u zajedništvu obitelji) naš je Župnik predložio (nije naredio), da se taj susret dogodi u srijedu, 05.12.2012.g. u 17.00 sati, kad je već noć, u našoj Župnoj crkvi. Odaslana ja obavijest na nivou cijelog našeg malog gradića Preloga da će Sv. Nikola ove godine doći u Crkvu, a RODITELJI KOJI ŽELE MOGU DOVESTI DJECU TAMO. Nitko nikoga ne prisiljava, već se samo daje MOGUĆNOST roditeljima da:

 1. njihovo dijete doživi Sv. Nikolu po noći
 2. sa svojim roditeljem i odgajateljem (koji želi doći, nigdje se nije spominjala obaveza dočekivanja djece u crkvi)
 3. u našoj prekrasnoj, baroknoj crkvi, u kojoj će, te večeri, biti upaljeno tisuću žarulja
  Tekst se nastavlja ispod oglasa
 4. dobiti simbolični poklon - kojeg zajedno financiraju crkva i grad
 5. biti u zajedništvu s drugom djecu Grada Preloga
 6. bez obzira na svjetonazor - daje se MOGUĆNOST svima koji to žele

DAKLE, JOŠ JEDNOM:

 1. SVA DJECA DJEČJEG VRTIĆA FIJOLICA DOBIT ĆE I OVE GODINE POKLONE U VRTIĆU
 2. DAJE SE MOGUĆNOST RODITELJIMA, AKO TO ŽELE, DA DOVEDU DJECU U CRKVU
 3. DAJE SE MOGUĆNOST ODGOJITELJIMA, AKO TO ŽELE, DA BUDU DIO TOG SLAVLJA
 4. DJED MRAZ ĆE DOĆI U VRTIĆ I DONIJETI POKLONE ZA SVE SKUPINE U VRTIĆU.

Mi smo mala gradska sredina, s jednim vrtićem, jednom OŠ, jednom SŠ, jednom Crkvom i jednom Gradskom upravom i svi smo do sada dobro, međusobno surađivali, pa se najiskrenije nadam da će tako i ostati. A zabrinutim roditeljima poručujem da su vrata Uprave vrtića uvijek otvorena i da mogu, bez "straha", sve dileme rješavati u vrtiću, gdje je tome i mjesto".

Srdačan pozdrav,
Ravnateljica: Brankica Mezga, prof.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara