Objavljene prve snimke Snowdena nakon što je dobio azil u Rusiji

Foto: Guliver Image/Getty Images
Video: RT (YouTube)

WIKILEAKS je objavio u subotu na svojoj internetskoj stranici pet video snimki Edwarda Snowdena, bivšeg zaposlenika CIA-e koji je radio kao savjetnik za nacionalnu službu sigurnosti SAD-a, snimljenih na večeri u Moskvi prošloga tjedna i to su prve njegove snimke otkako je dobio azil u Rusiji.


Objavljeno je pet snimki i sve su kraće od jedne minute, a dvije nemaju zvuk. Na njima se vidi Snowden kako prima nagradu Sam Adams Associates, skupine bivših američkih dužnosnika koji su postali zviždači, od Raya McGoverna (bivšeg analitičara CIA-e) i kritizira doseg američkih programa elektronskog nadzora.

"Mi imamo izvršnu vlast, ministarstvo pravosuđa, koja nije voljna progoniti visoke dužnosnike koji su lagali Kongresu i zemlji... ali ih ništa neće zaustaviti da progoni nekoga tko im je rekao istinu", rekao je Snowden na jednoj snimci.

Snowdena, koji je dobio privremeni azil u Rusiji, u SAD-u traže zbog optužbi za špijunažu, nakon objavljivanja detalja o vladinim operacijama nadzora.

Večera se održala 9. listopada na tajnoj lokaciji u Moskvi i na njoj su bili bivši dužnosnici CIA-e, Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), FBI-a i američkog ministarstva pravosuđa koji sada vode kampanju protiv, kako kažu, zloporabe državne tajnosti, kao i novinarka WikiLeaksa Sarah Harrison te Snowdenov odvjetnik Anatolij Kučerena.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara