Od državne službe do milijunskog bogatstva: Što sve ima najbogatiji SDP-ovac i Linićev pomoćnik

Foto: Robert Anić/Pixsell

IMOVINA Branka Šegona, jednog od najbogatijih SDP-ovca, Linićevog pomoćnika u Ministarstvu financija, procjenuje se na oko 60 milijuna kuna. Šegon se javno u medijima hvali poznanstvom s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem s kojim je osobni prijatelj još od kraja osamdesetih kada je Šegon u Ministarstvu unutarnjih poslova bio načelnik za gospodarski i organizirani kriminalitet splitske policije. I danas se kaže Šegon vidi s Bajićem s kojim popije kavu. S Linićem se zbližio 2003. godine te ih također veže prijateljstvo.
 
"Ulazim u ovo zbog javnog interesa. Želim pomoći", rekao je Šegon na početku mandata drugog čovjeka Ministarstva financija.

> Puhovski: Ako ne smijeni pomoćnika, Linić mora odgovarati!

> Otkrivamo: Linić prezaduženom pomoćniku sredio državni kredit od 15,6 milijuna!

> Opozicija složna: Linićeva afera je neprihvatljiva, i popularniji od njega završili su u zatvoru!

Pa tko je Branko Šegon?

Rođen je 1956. godine u Makarskoj, oženjen je Ivnom Šegon koja je radila kao savjetnica Polančeca, Šukera, Čobakovića, a danas je u Upravi Fine, i s kojom ima troje djece. Završio je stručni studij kriminalistike u Zagrebu te stekao zvanje pravnika kriminalista.

Od 1978.-1987. bio je tržišni inspektor i šef inspektorata u skupštini Općine Omiš, od 1988.-1994. načelnik za gospodarski i organizirani kriminalitet PU Splitsko - Dalmatinske, linijski inspektor za financijske institucije u odjelu gospodarskog kriminaliteta MUP-a RH, glavni analitičar za gospodarski kriminalitet u sektoru krim policije MUP-a RH... Od 1994.-2003. bio je predsjednik Uprave Nautilus d.o.o., a od 2003. do 2011. zamjenik direktora tvrtke Facta vera.

Bio je član Nadzornog odbora trgovačkog društva Zagrebačkog velesajma 2002.-2003. te član Nadzornog odbora trgovačkog društva Zadranka, Zadar 2000.

I naravno, član je SDP-a od 2003. godine.

Ima tri stana, voćnjak, vinograd i maslinik

Prema podacima iz imovinske kartice, Branko Šegon i njegova supruga Ivna vlasnici su tri stana - dva u Zagrebu, jednog od 78 kvadrata vrijednog 850 tisuća kuna i drugog od 143 kvadrata vrijednog milijun i 700 tisuća kuna, te jednog u Splitu od 113 kvadrata vrijedno milijun i 450 tisuća kuna. Zatim, vlasnici su vinograda od 2000m2 čija je tržišna vrijednost 100 tisuća kuna, te voćnjaka iste kvadrature i tržišne vrijednosti. Njihov je i maslinik u Veloj Luci od 1500 m2 vrijedan 80 tisuća kuna.

U imovinskoj kartici stoji i kako Šegon posjeduje BMW serije 3 iz 2005. godine koji je kupio prodajom imovine i plaćom.

On je uštedio šest tisuća eura, a njegova supruga sto tisuća eura. Do ušteđevine su došli, kako se navodi u imovinskoj kartici, prodajom imovine.

Ukupna primanja Šegona i supruge na godišnjoj razini za 2011. iznosila su 323.661,00 kuna.

Suvlasnici su tvrtke Facta Vera, koja je dobila kredit od HBOR-a, a u svom vlasništvu Šegonovi imaju i tvrtke Trident Centar te Sun Corporation, koja nije niti navedena u imovinskoj kartici. Tvrtka Facta Vera osnovana je s temeljnim kapitalom od milijun i 432 tisuće kuna, Trident centar s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna, a Sun Corporation 8 milijuna i 560 tisuća kuna. Danas niti jedna tvrtka ne stoji dobro, Trident centar bio je u blokadi, a Sun Corporation i danas je u blokadi.

Ivna Šegon od devedesetih je u državnoj službi, a krajem devedestih dolazi u Vladu kao savjetnica. Savjetnica je bila Škegri, Liniću, Polančecu, Čobankoviću... S mjesta savjetnice potpredsjednika Milanovićeve Vlade prelazi u Upravu Fine u veljači 2012. godine.

Svečano otvorenje hotela s političarima i Rozgom30. travnja 2010 godine u Veloj Luci na Korčuli obitelj Šegon otvorila je luksuzni hotel Korkyra. Otvorenju hotela prisustvovale su brojne poznate osobe poput HDZ-ovaca Ivana Šukera, Branka Bačića te dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića. Ivan Šuker čak je s Tonijem Šegonom prerezao vrpcu prilikom otvorenja. Svečanosti je prisustvovao i predsjednik uprave Hypo banke Markus Ferstl. Sve prisutne je zabavljala Jelena Rozga.

Zanimljivo, upravo u kreditu koji je Šegonova tvrtka dobila preko HBOR-a, sudjelovala je i Hypo banka s iznosom od 15,6 milijuna kuna. A i stambeni kredit koji Šegon ima podigao je kod Hypo banke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara