Od iduće godine novi sustav naplate odvoza smeća u Zagrebu

Ilustracija: Arhiva

NA DANAŠNJOJ sjednici zagrebačke Gradske skupštine jednoglasno je usvojen prijedlog o javnom prikupljanju komunalnog i krupnog glomaznog otpada.

Prema njemu trajno se napušta odvoženje otpada po kvadratu i prelazi se na prikupljanje temeljem volumena.

"Jedno kućanstvo će po našoj procjeni trebati minimalnu količinu otpada u iznosu od 60 litara miješanog komunalnog otpada i 30 litara biorazgradivog otpada mjesečno. Broj komunalnog odvoza u prosjeku je uzet dva puta, s tim da svaka četvrt ili dio kvarta može podnijeti zahtjev za višekratnim odvozom", rekao je Marijan Maras pročelnik gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj.

On tvrdi da je ovo stimulativna mjera, kojom se nastoji navesti ljude da ne stvaraju veće količine otpada te da ih se potakne na recikliranje. Da bi se to i ostvarilo, treba povećati broj zelenih otoka u gradu. Također, ta mjera odnosi se i za odlaganje glomaznog otpada.

"Dva puta godišnje, na poziv korisnika može se do dva kubika tog otpada odvesti mobilnom jedinicom. Uz to, na reciklažnim dvorištima i određenim mjestima naš davatelj usluge pružit će kvalitetnu uslugu prihvaćanja i te vrste otpada", poručio je Maras.

Oni koji se toga ne budu pridržavali, bit će propisno kažnjeni, a odluke bi trebale stupiti na snagu 1. srpnja iduće godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara