Od rujna veće mirovine!

Od rujna veće mirovine!

Foto: Tomislav Kristo/Cropix

MINISTAR rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je povećanje mirovina od rujna za 1,25%, predstavljajući novosti za umirovljenike u EU.

Ministar Mrsić rekao je da će Europska unija inzistirati se sredstva koja su prikupljena za mirovinski sustav za njega i iskoriste te da ih se što manje izdvaja iz poreza. Mrsić je najavio povećanje mirovina od rujna za 1,25%

"Možete očekivati na mirovini u 9. mjesecu usklađivanje s 1. sedmim, dakle mirovine će rasti. Dobit će se zaostaci za dva mjeseca. Koliki će biti porast vidjet ćemo, ovisi o tome koliki će biti troškovi života i kolike će biti plaće."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mrsić je najavio da će se mirovine podijeliti u dva dijela, jedan koji će biti radničke i obiteljske, a druge će ići po posebnim propisima (branitelji, zastupnici itd...). Oba sustava ovisit će izvoru od kuda stižu sredstva, pa će se radničke usklađivati s porastom troškova života i rastom plaća. Mrsić je najavio odustajanje od švicarskog modela.

"Koja kaže 50 posto porasta troškova života 50 posto porasta plaća. Mi ćemo ići na tzv. rotirajući model gdje ćemo usklađivati s jednim postotkom, hoće li to bidi 60 ili 70 posto onaj bolji parametar, a sa 30 odnosno 40 onaj lošiji parametar. Vjerojatno je model 70-30 najprimjenjiviji prema onome kakvi su nam izračuni. Taj model nam osigurava da mirovine ne padaju u odnosu na prosječnu plaću."

Ministar je opet najavio i povećanje dobi za odlazak u mirovinu koje bi se do 2020. trebalo pomaknuti na 67 godina starosti dok bi se rastom gospodarstva trebala povećati i izdvajanja za drugi stup na 7%. Izmjenama će se umirovljenicima omogućiti da rade bez zamrzavanja mirovine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara