Odbor za Ustav dao zeleno svjetlo izmjenama Ustava

Foto: Hina

ODBOR za Ustav je jednoglasno je podržao nacrt izmjena koji bi se već ovaj tjedan mogao naći na zastupničkim klupama. Očekivano, najviše se govorilo o referendumu.

Predsjednik Odbora Peđa Grbin i prisutni članovi Odbora izjasnili su se za diferencijaciju prilikom izlaska na referendum. Grbin je tako predložio da se za odluke koje Sabor donosi dvotrećinskom većinom, traži natpolovična većina od svih upisanih u popis birača, za organske zakone 40 posto, a za izmjenu tzv. običnih zakona 30 posto. Dragan Zelić iz GONG-a ipak je pozvao da se za izmjenu tzv. običnih zakona prag postavi na 25 posto birača.

"Bojimo se da će uz ovakve uvjete, gdje se, na neki način, olakšava pokretanje referenduma, biti puno pokrenutih referenduma, ali da će se odluka na referendumu vrlo teško donositi. Novac će otići u zrak i vjetar. To će biti jedna zanimljiva igračka građanima od koje neće biti nikakve koristi", rekao je Zelić.

Grbin se nakon ovakvih argumenata složio sa Zelićevim prijedlogom, a to su podržali i ostali zastupnici.

Također je predloženo da se referendumom ne može odlučivati o ljudskim pravima iz glava 2 i 3 Ustava, obvezama iz međunarodnih ugovora, proračunu, poreznom sustavu te radu Sabora. Prisutni zastupnici složili su se i s idejom da se rok za donošenje Ustavnog zakona o provedbi Ustava skrati na tri mjeseca, ali da odredba o nezastarijevanju teških ubojstava, stupi na snagu 1. siječnja 2014. godine.

HDSSB-ov Josip Salapić žali što se HDZ povukao iz rasprave jer misli da je Ustav prevažna stvar da u njoj ne bi i oni sudjelovali. Osvrnuo se i na referendum o ćirilici za koji je prikupljeno 650.000 potpisa.

"Treba dati prostora i Ustavnom sudu da se o nekim pitanjima, kada postoje pravne nedoumice, a zaista postoje, da ne bismo razgovarali da je Hrvatska postala zemlja referenduma o kojem se zaista ne zna tko što smije ili ne smije pitati, nuditi neka bolja rješenja, a da mi tu budemo inertni", rekao je Salapić.

Inače, na nacrt izmjena stiglo je 25 primjedbi putem interneta, a još su se neke iskristalizirale na tematskoj sjednici. SDP-ova Ingrid Antičević Marinović osvrnula se na neke od njih.

"Došlo je i takvih prijedloga da se recimo, u Ustav unese i zabrana abortusa. Bilo je i nekih drugih bizarnih stvari, koje su ustvari, zaista tek manjima. Većinom su to bili hvalevrijedni prijedlozi".

U nekim od prijedloga pokušalo se u Ustav unijeti odredba da se suradnicima UDBA-e, gospodarskim kriminalcima, ubojicama i aboliranim pripadnicima manjina zabrani sudjelovanje u vlasti, da se u Ustav uvrsti prigovor savjesti za zdravstveno osoblje koje ne želi raditi abortuse. Bio je i jedan prijedlog u kojem se pogrdnim rječnikom napadaju nevladine udruge, vlast i sindikati i u kojem ih se optužuje za uvođenje diktature.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara