Odlazak popularnog "Pepea": Jose Mujica predao predsjednički šal koalicijskom kolegi

Odlazak popularnog "Pepea": Jose Mujica predao predsjednički šal koalicijskom kolegi

Foto: FAH

TABARE VAZQUEZ položio je u nedjelju prisegu i vratio se na mjesto predsjednika Urugvaja, na položaj koji je prije pet godina prepustio Joseu Mujici, nekadašnjem gerilcu koji je stekao svjetski ugled opuštenim stilom i inicijativama poput legalizacije marihuane.

S popularnošću iznad 60 posto, "Pepe" Mujica predao je predsjednički šal u nedjelju popodne svojem kolegi iz lijeve koalicije Frente Amplia, Tabareu Vazquezu, prvom predsjedniku ljevičaru (2005.-2010.) te malene južnoameričke zemlje koja zabranjuje dva predsjednička mandata u nizu.

Vazquez, 75-godišnji onkolog koji se nikada nije prestao baviti medicinom, pokazuje trezvenost koja je u suprotnosti s pitoresknošću njegova prethodnika. Izabran je 30. studenoga 2014. s 53,6 posto glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je položio prisegu pred Kongresom, pozvao je na dijalog radi suočavanja s izazovima s kojima se mora nositi Urugvaj, dok tradicionalne stranke desnice Blancos i Colorados, koje su uvijek dominirale političkim životom zemlje, bilježe poraz za porazom nakon općih izbora s kraja 2014.

Vazquez se vraća na položaj "odlučan učiniti nešto konkretno", ocijenio je politolog Adolfo Garce.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara