Odlikovani visoki časnici Oružnih snaga koji odlaze u mirovinu

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga (OS) Ivo Josipović uručio je danas odlikovanja i priznanja 17-orici visokih vojnih časnika koji u ovoj godini odlaze u mirovinu i tom prigodom im zahvalio na časnoj i odanoj službi u hrvatskoj vojsci i povijesnom doprinosu koji su dali u Domovinskome ratu.

"Vaše umirovljenje prigoda je da vam zahvalim i iskažem zahvalnost i poštovanje na svemu onome što ste učinili za svoju domovinu Hrvatsku. Zahvaljujem vam na časnoj službi u OS i našoj domovini Hrvatskoj", poručio je Josipović umirovljenim časnicima.

Oružane snage bitan su dio našeg sigurnosnog i obrambenog sustava, istovremeno sudjeluju i u mirovnim i humanitarnim operacijama u svijetu, a njeni pripadnici svojim primjerom, od samo nastanka i Domovinskog rata, dali su neizmjeran doprinos prosperitetu, slobodi i demokraciji, dodao je.

Istaknuo je i da hrvatska vojska svojim profesionalnim radom, znanjem i vještinama doprinosi tome da Hrvatska uživa vrlo dobar ugled u NATO savezu, Ujedinjenim narodima i Europskoj uniji.

"Kad sam bio na Golanskoj visoravni i Afganistanu s ponosom sam slušao o kvaliteti i spremnosti naših Oružanih snaga i moram reći da ste dali velik doprinos takvom pogledu", naglasio je predsjednik Josipović u obraćanju časnicima.

Izrazio je i ponos što mu je Ustav dao tu čast da kao civil bude zapovjednik OS, vojske koja je nastala na slobodarskim idejama, samoprijegoru hrvatskih branitelja, na žrtvi, stradanju i patnji te junaštvu i požrtvovnosti.

Josipović im zahvalio na odanoj i sjajnoj službi

U Domovinskom ratu hrvatska vojska i vi s njom dali ste povijesni doprinos hrvatskom društvu i državi i domovina vam to nikad neće zaboraviti, poručio je te u ime svih hrvatskih građana umirovljenim časnicima zahvalio na odanoj, sjajnoj službi.

U društvu načelnika Glavnog stožera OS, generala zbora Drage Lovrića i ministra obrane Ante Kotromanovića, Josipović je Spomenicom domovinske zahvalnosti odlikovao zamjenika načelnika Glavnog stožera OS, viceadmirala Antu Urlića, brigadnog generala Nikolu Škuncu, brigadire Gorana Gudelja, Zvonimira Lulića, Vinka Marinovića, Ivu Petrića i Domagoja Sivrića, te im uručio i časnički bodež i zahvalnicu.

Odlikovanje Red hrvatskog pletera te časnički bodež i zahvalnicu uručio je brigadiru Milanu Malešu i kapetanu bojnog broda Branku Svirčiću.

Časnički bodež i zahvalnicu dobili su komodor Marin Stošić, brigadiri Zvonko Brajković, Stjepan Čorak, Darko Kereša, Neven Kranjčec, Željko Mustapić, Berislav Šipicki i Goran Žanko.

Zahvalu je u ime svih časnika uputio viceadmiral Urlić kazavši kako je uvjeren da su svi oni dali ono najbolje od sebe u izgradnju Oružanih snaga.

Podsjetio je i na sve mladiće i djevojke koji su u Domovinskom ratu dali svoje živote vjerujući u to da su njihove žrtve za boljitak i stvaranje neovisne hrvatske domovine.

Zahvalio je i predsjedniku Republike na na potpori i razumijevanju za Oružane snage, a časnicima koji odlaze u mirovinu poručio je: "Nikad nije kasno da postavite cilj i ostvarite svoj san jer život je kao dobro vino - ako ga pijete brzo onda je kao voda. Pijte ga polako i uživajte u životu".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara