Josipović: Možemo biti ponosni na Hrvatsku vojsku

Foto: Hina

U PRIGODI obilježavanja 23. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga danas je na zagrebačkom Jarunu održan prigodni program, a predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović poručio je kako možemo biti ponosni na hrvatsku vojsku, posebno nakon pomoći koju je pružala u poplavljenim područjima.

"Hrvatska vojska je moderna oružana sila koja ne samo da nama jamči sigurnost, nego sudjeluje i u mirovnim operacijama i na nju možemo biti ponosni, posebice na ove posljednje dane kada su toliko silno pomogli ljudima u poplavljenoj Slavoniji", izjavio je Josipović.

Nakon što je zajedno s ministrom obrane Antom Kotromanovićem i načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga, generalom zbora Dragom Lovrićem obišao postav Taktičko-tehničkog zbora opreme i naoružanja, predsjednik je novinarima rekao kako je Hrvatska vojska uvijek u službi naroda.

Napomenuo je da su Oružane snage, zbog teške financijske situacije u državi, provele štednju, smanjile svoj proračun i kapacitete, ali "ne ispod onoga što je potrebno da bismo bili sigurni". "Mislim da Ministarstvu obrane i vojsci treba čestitati na tom pothvatu i da uz relativno skromna financijska sredstva, nažalost takva su vremena, drže našu vojsku visokoj borbenoj spremi", dodao je.

I ministar Kotromanović istaknuo je da vojska već duže vrijeme živi i radi s ograničenim financijskim resursima, ali i naglasio da ju to "nije zaustavilo".

Pokrenuli smo niz reformi, pazimo na svaku kunu, smanjili smo 'glupe' troškove (telefon, struja, voda, plin), u prošloj godini na nabavi je ušteđeno 120 milijuna kuna koji su uloženi modernizaciju, kazao je.

Niz mjera modernizacije

Naglasio je da se Oružane snage razvijaju ravnomjerno te da je poduzeto niz mjera modernizacije - zrakoplova, helikoptera, radara, potpisani su ugovori za pet ophodnih brodova, kopnena vojska je modernizirana, itd.

Središnji dio programa u povodu Dana Oružanih snaga i Hrvatske kopnene vojske započeo je u 16 sati. Građani su već od jutra na prostoru Športsko-rekreativnog centra Jarun u sklopu Taktičko-tehničkog zbora mogli razgledati amfibije, MRAP-ove, tenkove, helikoptere Mi-171Sh i Bell-206B, mobilni obalni lanser te se informirati o mogućnostima prijavljivanja u Oružane snage, kao i pojesti porciju vojničkog graha.

U zrakoplovnom programu preletima su sudjelovali MiG-ovi, Pilatusi, helikopteri, a iskočili su i padobranci te predsjedniku Josipoviću predali hrvatsku zastavu.

Prikazana je i vježba "Poslušnost, obrana, napad i detekcija droge i eksploziva službenih pasa", Počasno-zaštitna bojna prikazala je i svoje radnje u sklopu ceremonijalnog programa, a svirao je Orkestar OSRH.

Dan Oružanih snaga obilježava se 28. svibnja u spomen na prvo postrojavanje brigade ZNG-a, preteče današnje hrvatske vojske, na stadionu u Kranjčevićevoj ulici 1991. godine.

Nakon programa na Jarunu predsjednik Josipović nazočit će humanitarnoj nogometnoj utakmici između Humanih zvijezda Slovenije i Hrvatske, za pomoć poplavljenoj Slavoniji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara