Omraženi Hollande nakon terorističkih napada postao popularan u Francuskoj

Omraženi Hollande nakon terorističkih napada postao popularan u Francuskoj

Foto: Hina

FRANCOIS Hollande, donedavno najnepopularniji francuski predsjednik, zabilježio je povijesni rast popularnosti za 21 bod, po ispitivanju objavljenom u ponedjeljak, kojim se popeo na 40 posto pozitivnog mnijenja.

Nikad ranije institut za ispitivanje mnijenja IFOP nije zabilježio tako velik napredak, kazao je Frederic Dabi koji upravlja odjelom za ispitivanje mnijenja. Francuski premijer Manuel Valls dobio je pak 17 bodova, čime mu je popularnost porasla na 61 posto, što je više nego kad je preuzeo vlast u travnju 2014.

Nagrada za upravljanje krizom

Ispitivanje je provedeno 16. i 17. siječnja, to jest nakon džihadističkih napada koji su stajali života 17 osoba u Parizu te nakon prosvjeda 11. siječnja koji su okupili blizu četiri milijuna osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Šef države i premijer očito su nagrađeni za svoje upravljanje krizom, otkriva Dabi.

"To je rijedak fenomen u povijesti barometra mišljenja", dodao je stručnjak. "Jedini analogni slučaj je Francois Mitterrand koji je osvojio 19 bodova u trenutku rata u Zaljevu između siječnja i ožujka 1991."

Pozitivan trend

Na pitanje "odobravate li ili ne odobravate djelovanje Francoisa Hollandea kao predsjednika republike?", 40 posto ispitanika odgovorilo je pozitivno, nasuprot 19 posto u prosincu 2014. Broj onih koji ga ne odobravaju pada na 59 posto (-21 bod).

Na isto pitanje za Manuela Vallsa kao premijera 61 posto ispitanika odgovorilo je pozitivno što je skok od 17 bodova, dok je broj onih koji ne odobravaju njegovo djelovanje pao za 16 bodova na 39 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara