Ubojica karikaturista Charlie Hebdoa u zatvoru je postao radikalni islamist

Ubojica karikaturista Charlie Hebdoa u zatvoru je postao radikalni islamist

Screenshot: Al Jazeera

TERORIST Cherif Kouachi, koji je pobio karikaturiste u pariškom listu Charlie Hebdo, pokopan je tijekom noći. Kao i njegov stariji brat Said, koji je ubijao s njim, pokopan je u najstrožoj tajnosti, a grob je na zahtjev vlasti bez imena kako bi se izbjeglo okupljanje ljudi.

Said i Cherif Kouachi rođeni su Parižani alžirskih korijena. Nikad nisu bili upadljivi, ispričali su susjedi novinaru Al Jazeere Barnabyju Phillipsu.

Redovito u džamiji

"Cherifa nismo ni primjećivali. Uvijek bi se pozdravio i uvijek je bio sam. Vozio je bicikl. Držao ga je iza zgrade, kao i ja svoj“, ispričao je njegov susjed Andre Bouquet.

Živio je u pariškom predgrađu Gennevilliersu u dobro očuvanoj zgradi. Njeni stanari žive obične živote, a susjedi nikad nisu primijetili ništa neobično vezano uz hladnokrvnog napadača. Cherif je rano ostao bez roditelja, a u ranoj mladosti je bio reper i sitan kriminalac. Postepeno je pao pod utjecaj radikalnih islamista. Redovito je s bratom išao u džamiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svakodnevno nam dolaze tisuće mladih. Kako da znam tko je tko. Nije na nama da se igramo detektiva. Mi poučavamo pravilima Islama", pravda se Imam Larbi Kerchat.

U islamu tražio odgovore

U zatvoru nedaleko Pariza Cherif je proveo nekoliko mjeseci. Francuski zatvori igraju veliku ulogu u širenju Islama, smatra novinar Al Jazeere.

Mourad Benchelli, koji je služio kaznu u zatvoru s Cherifom, prošao je al-Qaedinu obuku u Afganistanu. Sad se zalaže za zaustavljanje širenja radikalnih ideja u zatvorima.

"Mladi zatvorenici utočište traže u vjeri jer su zatvorski uvjeti užasni. Mladi traže oslonac, a odgovore traže tamo gdje se nudi", rekao je Mourad.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara