On-line kupnja sve popularnija: Trećina korisnika kupuje na internetu

On-line kupnja sve popularnija: Trećina korisnika kupuje  na internetu

Foto: scx.hu

IAKO se putem interneta kupuje u prosjeku samo nekoliko puta godišnje, u Hrvatskoj sve više raste broj onih koji internet koriste za kupovinu različitih proizvoda i usluga, a najčešće za kupovinu odjeće, obuće i modnih dodataka i elektroničkih uređaja, pokazuje istraživanje GfK.

64% hrvatske populacije starije od 15 godina koriste internet. Ukoliko se usporedimo sa zemljama u okruženju, penetracija interneta u Hrvatskoj veoma je slična onoj u BIH – 63%, Srbiji – 65%, Makedoniji – 67%. Iako susjedna zemlja, Slovenija je daleko ispred nas po broju korisnika interneta – tamo 80% populacije iznad 15 godina koristi Internet, u Slovačkoj – 70%, u Mađarskoj 74%, dok se, primjerice, u Rusiji, internetom koristi manji dio populacije – njih 58%.
 
Samo tri posto mladih do 24 godine ne koristi internet
 
Korištenje interneta značajno se razlikuje s obzirom na dob populacije:  među onim najmlađima (15-24 godina), samo njih 3% ne koristi internet, dok je u dobi od 25-34 godine takvih 7%. S porastom dobi značajno pada broj internet korisnika, pa je među onim najstarijima (preko 65 godina) samo 10% koji koriste internet.
 
U zadnjih nekoliko godina u Hrvatskoj  rast korisnika se usporio.  Broj korisnika ne raste tako ubrzano kao ranije, ali zato ubrzano raste korištenje različitih mogućnosti i pogodnosti koje nam internet pruža.
 
Jedna od mogućnosti interneta je i kupovina različitog asortimana proizvoda i usluga. Krajem 2010. godine u cijeloj Hrvatskoj samo je 6% hrvatskih građana kupovalo putem interneta. U samo dvije godine, ovaj se broj uvećao skoro četiri puta, te najnoviji podaci pokazuju da je 23% hrvatskih građana barem jednom kupilo nešto putem interneta. Češće od prosjeka kupuju mlađe generacije: 15-24 godine – njih 44%, 25-34% - njih 39%, visokoobrazovane osobe – 38%.
 
Preko interneta kupuje čak trećina onih koji ga koriste
 
Iako 36% online korisnika kupuje preko interneta, njihove kupovine i nisu tako česte: najveći broj "kupaca" (44%) kupuje nekoliko puta godišnje, te jednom u nekoliko mjeseci – 24%.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Putem interneta najviše se kupuje odjeća, obuća i modni dodaci te elektronički uređaji. 63% onih koji kupuju preko interneta su barem jednom kupili neki odjevni predmet, obuću ili modni dodatak, dok je svaki treći "Internet kupac" kupio elektronički uređaj.
 
U zadnje vrijeme sve su više popularni portali grupnih kupovina koji nude povoljnije cijene različitih usluga i proizvoda. Među onima koji kupuju putem interneta, njih 42% je barem jednom kupilo preko portala za grupnu kupovinu ili oko 10% ukupne hrvatske populacije starije od 15 godina. Kupuju podjednako i muškarci i žene, a najvećim dijelom Zagrepčani (68% kupaca putem interneta).
 
Zbog ulaska u EU nema carinskih pristojbi 
 
S obzirom da je Hrvatska od 1.srpnja članica Europske Unije, njeni građani više ne plaćaju carinske pristojbe na robu/usluge čija je zemlja porijekla članica EU. Zbog navedenih promjena u carinskim odredbama, postavlja se pitanje da li takva promjena ima utjecaja na količinu kupovine u europskim zemljama koja se odvija putem interneta.
 
Među "online kupcima" najviše je onih (72%) koji neće promijeniti čestinu svoje dosadašnje kupovine, koji će kupovati putem interneta isto kao i do sada, 20% će povećati svoju kupovinu, ali ne značajno, dok će njih 4% znatno više kupovati putem interneta baš zbog ukidanja carinskih pristojbi za zemlje u EU.
 
6% hrvatskih građana koji do sada nisu kupovali putem interneta, zbog ukidanja carinskih pristojbi i ujedno pojeftinjenja narudžbi, planiraju početi s kupovinom putem interneta.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara