Opasni virus sličan SARS-u ipak se može prenositi i s čovjeka na čovjeka?

Foto: Arhiva

BRITANSKI znanstvenici vjeruju kako su otkrili čvrsti dokaz da se novootkriveni koronavirus, koji uzrokuje respiratornu bolest sličnu SARS-u, može prenositi i s čovjeka na čovjeka, javlja BBC. Iako je dosad bilo poznato da se ovaj opasni virus može širiti sa životinje na čovjeka, otkriće britanskih znanstvenika pokazuje da bi virus mogao predstavljati mnogo opasniju prijetnju nego što se dosad mislilo.

Znanstvenici vjeruju da je jedna zaražena osoba u Velikoj Britaniji virus pokupila od svog rođaka. Ipak, napominju kako prijetnje za cijelu populaciju još uvijek nema.

Do sada je potvrđeno 11 slučaja zaraze ovim virusom u cijelom svijetu, a čak pet osoba je od virusa i umrlo. Izaziva upalu pluća, respiratorne probleme, a u pojedinim slučajevima i zatajenje bubrega. U Velikoj Britaniji zaražene su tri osobe. Za jednu se vjeruje da je virus pokupila tijekom boravka u Kataru, druga je bila na putovanju u Pakistanu, dok se za treću vjeruje da je virus pokupila od svog rođaka.

Izvorište virusa je gotovo sigurno negdje na Bliskom istoku, s obzirom na to da su svi do sada zabilježeni slučajevi na neki način bili povezani s tom regijom. No, Svjetska zdravstvena organizacija vjeruje kako se virus već drastično raširio.

Koronavirusi su virusna obitelj koja može uzrokovati relativno benigne bolesti, poput obične prehlade, ali i smrtonosne bolesti poput SARS-a, od kojeg je 2008. godine umrlo oko 800 ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara