Opasnim imazalilom tretirane mandarine iz Hrvatske i limun iz Španjolske

Foto: Hina

IZ REGIONALNE organizacije za zaštitu potrošača (ROZP), nakon jučerašnjeg upozorenja da se na tržištu prodaje limun iz Turske, tretiran opasnim fungicidom bez istaknute deklaracije, danas su pojasnili kako je problem zdravstvene ispravnosti hrane u nadležnosti institucija javnog zdravstva i Ministarstva poljoprivrede, no da je traženje informacije o zdravstvenoj ispravnosti hrane i savjetovanje potrošača, po Zakonu o zaštiti potrošača - obveza udruga.

Željko Tomašić, predsjednik regionalne organizacije ROZP-a, koji je ujedno i tajnik Saveza “Potrošač”, izjavio je Hini kako je obveza tih udruga pratiti čime se hrvatski potrošači hrane, a informaciju da se u mnogim trgovačkim centrima nalazi limun tretiran opasnim fungicidima uvezen iz Turske, dobili su od svog članstva na terenu.

"Današnjom provjerom u nekim velikim trgovačkim centrima ustanovio sam također da je u prodaji i limun, tretiran imazalilom - jednim od najpoasnijih pesticida, podrijetlom iz Španjolske. Štoviše, taj je limun dvostruko skuplji od onog iz Turske, iako je II. kvalitete", izjavio je Hini Tomašić.

Dodaje kako neki stručnjaci kažu da tako tretiran limun nije opasan po zdravlje, ako se konzumira mala količina, ali da ROZP ima pravo izraziti sumnju, jer se radi i o kumulativnom efektu.

Već dvije kore tretiranog limuna dnevno predstavljaju opasnost

"Mi imamo informacije, također od stručnjaka, da pojedena jedna tako tretirana limunska kora dnevno, po propisima, ne predstavlja trovanje, jer je u granicama normale, ali već dvije su prekogranična kontaminacija tj. trovanje", naglasio je Tomašić, a argumentaciju ostavio institucijama nadležnima za to.

Dodaje da je ovaj slučaj pobudilo interes ROZP-a jer smatraju kako je riječ “o nepoštenoj poslovnoj praksi, koja je po Zakonu o zaštiti potrošača zabranjena i kažnjiva”.

Kupujući limun u rimfuzi kupci ne dobijaju informaciju koja piše na deklaraciji proizvoda pakiranog u mrežicu, 'da kora nije za konzumaciju', odnosno na limunima u rinfuzi trgovci tu deklaracije ne ističu, a što su obvezni po zakonu, tvrdi Željko Tomašić.

Podsjeća da proizvodi koji se na području Hrvatske nude potrošačima, moraju na ambalaži, privjesnici, naljepnici ili na samom proizvodu sadržavati osnovna obilježja proizvoda potrebna da bi potrošač donio odluku o kupnji - kao što su naziv proizvoda, tip i model proizvoda, naziv pod kojim se proizvod prodaje, sastav proizvoda, svojstva i tehnička obilježja proizvoda.

Ovi podaci, kaže Tomašić, moraju biti jasni, vidljivi i čitljivi.

"Podaci na etiketama moraju se čitati povećalom"

"Unatoč tome u prodavaonicama se limun, kao i ostalo voće, prodaje u rinfuzi, a da pored njega na privjesnici ili naljepnici nema nikakvih podataka o proizvodu", dodaje.

Također upozorava da su na proizvodima koji se prodaju zapakirani, informacije prisutne, ali se moraju čitati povećalom, a to je, kaže, "nepoštena poslovna praksa jer je informacija važna za odluku o kupnji".

Iz ROZP-a navode da imazalil fungicid prodire kroz koru limuna na cijeli plod, da je kancerogen, da kod dojenčadi i male djece izaziva probleme u središnjem živčanom sustavu, a kod odraslih djeluje loše na reproduktivne organe.

Limun koriste svi, najčešće ga ipak koriste ranjive skupine potrošača, djeca te starije i bolesne osobe, kaže Tomašić i zaključuje da jučerašnja kampanja ROZP-a “nije pokrenuta protiv turskog limuna već kako bi se upozorili potrošači da se informiraju što kupuju i da imaju pravo na točnu informaciju kod kupnje".

I domaće mandarine tretirane imazalilom

Imazalilom su tretirane i domaće mandarine. Čitatelj nam je poslao fotografiju deklaracije mandarina kupljenih u Konzumu na kojoj se jasno vidi porijeklo ali i upozorenje da kora nije za jelo.

Foto: Čitatelj

Na imazalil se upozoravalo i ranije

"Pročitajte deklaracije na proizvodima, nije uvijek povoljnije ono što je jeftinije, a ako nema deklaracije na proizvodu, tražite od trgovca da je postavi i da vam je predoči", savjet je ROZP-a u povodu nestašice limuna na svjetskom tržištu i s tim povezanog rasta cijena, ali i prodaje limuna tretiranih fungicidima.

Ovo nije prvi puta da se upozorava na koru limuna. Prije nekoliko godina upozoravalo se na proizvode tretirane imazalilom. Radilo se o mandarinama, limunu i narančama. Po forumima i društvenim mrežama počeli su se javljati zabrinuti građani koji su provjerili deklaracije na proizvodima koje su kupili i konzumirali. Mnogi su koricu limuna ili naranče koristili za kolače neznajući da nije preporučeno njeno konzumiranje.

Prema podacima Agrokluba, u Hrvatskoj je urod limuna oko 2700 tona ploda. Na otoku Visu, prema procjenama, 7000 stabala limuna daje više od 200 tona ploda. Najveći proizvođač limuna u svijetu je SAD, koji proizvodi više od 800.000 tona, druga je Italija, a treća Španjolska.

Limun tretiran opasnim fungicidom prodaje se u većini trgovačkih centara u Hrvatskoj.

ROZP tvrdi da imazalil kod dojenčadi i male djece izaziva probleme u središnjem živčanom sustavu, da je kancerogen te da kod odraslih djeluje loše na reproduktivne organe.

"To je fungicid koji prodire kroz koru na cijeli plod limuna, vrlo je stabilan, čak i na višim temperaturama. Zato savjetujemo potrošačima da kao korektivni faktor tržišta imaju pravo na informiran izbor roba koje će kupovati. Potrošači imaju pravo odlučivati kako, na što i gdje će trošiti svoj novac", kaže se u priopćenju naslova "Isplati li se kupovati jeftinije?". 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara