Opet ta hrvatska birokracija: Malezijac završio medicinu u Hrvatskoj i položio stručni ispit, a sad ga tjeraju iz zemlje!?

Opet ta hrvatska birokracija: Malezijac završio medicinu u Hrvatskoj i položio stručni ispit, a sad ga tjeraju iz zemlje!?

Foto: Index

MUHAMMAD "YEOP" AZMAN, liječnik iz Malezije koji je završio Medicinski fakultet u Zagrebu, odradio stažiranje u Hrvatskoj i položio stručni ispit, sad ne može dobiti redovnu liječnički licencu za rad niti upisati specijalizaciju.

Našao se kaže u raljama hrvatske birokracije s kojom je dobro upoznat budući da već 10 godina živi ovdje. Ona mu je kaže, zagorčala život jer ne može dobiti stalan posao u Hrvatskoj, a tako niti radnu dozvolu pa sad mora otići iz zemlje.

U razgovoru za Index otkriva kako je prije 10 godina došao na studij medicine u Zagreb isključivo zato jer je Medicinski fakultet u Zagrebu imao studij na engleskom jeziku i surađivao sa podružnicom američkog sveučilišta Harvard medical international.

"Pisalo je da je u cijenu fakulteta (kojeg je godišnje plaćao 7000 eura) uključen i USMLE, riječ je o polaganju ispita za američku liječničku licencu koja je inače jako skupa. Samo polaganje stoji oko 4500 dolara, a plus još put i boravak u SAD-u, sve bi me ispalo oko 10 000 dolara, a to mi je bilo preskupo. Zato sam i upisao faks u Zagrebu, a ne u Austriji ili Njemačkoj", ispričao je Azman.

Medicinski faks stopirao program

Međutim, sve se promijenilo 2005/2006. kad je Medicinski fakultet stopirao program budući da je morao preuzeti bolonjski model studiranja. Tada je nastavio klasičan studij medicine na engleskom i diplomirao, no nije mogao polagati USMLE, odnosno, kaže kako je mogao da je imao novac, a budući da nema 10 000 dolara, od toga je odustao.

Umjesto toga je nastavio živjeti u Hrvatskoj gdje je odradio i godinu dana stažiranja u KBC Sestre milosrdnice te nakon toga položio i državni ispit.

Sve je teklo prema planu, no onda su nastali problemi jer mu Hrvatska liječnička komora, tvrdi, nikako nije željela izdati redovnu liječnički licencu jer je kaže, državljanin treće zemlje i nema radnu dozvolu.

"Izdavali su mi samo privremenu licencu, no meni je potrebna redovna kako bi dobio posao i samim time i radnu dozvolu. Ja bez redovne licence ne mogu dobiti posao, bez posla ne mogu dobiti radnu dozvolu, a bez radne dozvole, ne mogu ostati u Hrvatskoj", rekao je Azman.

Kaže kako nije mogao vjerovati u kakvoj se zavrzlami zbog hrvatskih zakona i pravilnika našao.

Nitko od liječnika ne želi u manje sredine

"U zemlji u kojoj nedostaje liječnika, gdje postojeći liječnici ne žele raditi po manjim mjestima, ja želim ostati i liječiti ljude te se dalje školovati i upisati specijalizaciju, a to mi je onemogućeno. Budući da mi je otac diplomat cijeli život sam proveo po svijetu, a najviše sam od toga živio upravo u Hrvatskoj gdje sam posljednjih deset godina", rekao je Azman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kaže i kako je nakon polaganja stručnog ispita radio po par mjeseci u Zadru i na Cresu, no istekom ugovora o radu koji je bio na određeno vrijeme prestao je i raditi.

Davor Ježek, voditelj studija medicine na engleskom jeziku u Zagrebu, za Index je rekao da je suradnjom sa podružnicom Harvard medical internationala počela 2003. jer su tada htjeli unaprijediti kurikulum.

Međutim, nakon dvije godine, 2005. je suradnja kaže, morala biti prekinuta budući da su svi u Hrvatskoj trebali preuzeti Bolonjski način izrade kurikuluma, a studenti koji su išli po tom programu nastavili su studij na engleskom prema bolonjskom modelu.

"Američki način školovanja nije nam odgovarao"

"Američki način školovanja jednostavno više nije odgovarao europskom modelu", zaključio je Ježek.

Azman tvrdi da je znao da će se to prekinuti i da neće u cijeni fakulteta moći polagati USMLE, nikad ne bi došao na studij u Hrvatsku i smatra kako je tu "izvisio" jer mu je obećano nešto što nije ispunjeno. No, budući da je već sve završio u Hrvatskoj sad želi ovdje i ostati, a za to mu je prije svega tvrdi, potrebna redovna liječnička licenca jer će putem nje doći do posla i tako i moći podnijeti zahtjev za dobivanjem radne dozvole.

U Hrvatskoj liječničkoj komori ističu pak da im se Muhammad Azman obratio sa zahtjevom za izdavanje licence bez da je priložio propisanu dokumentaciju i to dokaz o poznavanju hrvatskog jezika izdan od licenciranog učilišta te dokumentaciju određenu pozitivnim zakonskim i podzakonskim propisima kojima se uređuje rad stranaca u Republici Hrvatskoj, (radna dozvola).

Položio stručni ispit na hrvatskom, ali nije donio dokaz o poznavanju jezika

"Prethodna dozvola za boravak i rad izdana od MUP, PU Zagrebačke istekla mu je 21. rujna 2013. godine, a unatoč činjenici da je nekoliko puta bio osobno upoznat od strane stručnih službi HLK što su pretpostavke za izdavanje odobrenja za samostalan rad te upućen kako može pribaviti dokumentaciju koja mu nedostaje, podnositelj zahtjeva se oglušuje o upute te na žalost, paušalno u javnosti predstavlja da ga se diskriminira kao državljana treće zemlje umjesto da kao i svi ostali sličnog statusa udovolji propisanom u hrvatskim zakonima i podzakonskim aktima te stekne uvjete za izdavanje licence", stoji u odgovoru HLK.

U HLK ističu da tvrdnja kako "Hrvatska liječnička komora onemogućuje izdavanje licence" navedenom kandidatu nije istinita.

"Istinito je da podnositelj zahtjeva iz nama nepoznatih razloga nije udovoljio traženim uvjetima te da se nisu stekle pretpostavke za udovoljavanje njegovom zahtjevu", zaključuju u Komori.

Azman pak tvrdi da mu nije jasno kako je uopće onda dobio i privremenu licencu, ako već kaže, nije zadovoljio uvjete, a ovo mu je prvi puta da čuje kako mora imati dokaz o poznavanju hrvatskog jezika.

"Prošao sam državni ispit na u Hrvatskoj, koji je bio na hrvatskom i za njega je očito potrebno znanje hrvatskog jezika. HLK mi je i dala privremenu licencu jer sam prošao ispit ovdje", kaže Azman, koji će ipak pokušati ponovno aplicirati za licencu u nadi da će moći dobiti posao i ostati raditi u Hrvatskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara