Oprez! Limun je naglo pojeftinio jer je pun otrova: "Limun iz Turske je kancerogen"

Ilustracija: Shutterstock

DIVLJANJU cijena limuna u rujnu naglo je došao kraj. Mnogi su uočili da je cijena limuna u listopadu iznenada naglo pala, u prosjeku za gotovo 40 posto u odnosu na rujan, a evo i zašto je tome tako!

"Akcijske cijene limuna početkom listopada u nekim supermarketima bile su ispod 10,00 kn po kilogramu. Upravo takav jedan slučaj zagolicao je naš interes, pa smo na licu mjesta pokušali otkriti razlog tolikom padu cijene u tako kratkom roku. Uzevši u obzir i činjenicu da limun nije izrazito sezonska namirnica i da je ima kroz čitavu godinu, ova nas je razlika dodatno nagnala da se pozabavimo limunom. Naime, ti jeftiniji limuni su, dakako, uvozni. Konkretno, iz Turske. No, nije problem u Turskoj. Mediteranska zemlja, povoljna klima, limuni i tamo jednako dobro uspijevaju kao i u Dalmaciji. Na deklaraciji tog limuna pisalo je: `Ne koristiti koru! Limun je tretiran Imazalilom`, i to vrlo malim, jedva čitljivim slovima, koje vjerojatno vrlo mali broj kupaca može vidjeti sve i da inzistiraju na tome", pišu Supermarketi.info.

"Znate li što je Imazalil? Ne znate? I sami u neznanju krenuli smo i u istraživanje tog fungicida, koji prodire kroz cijeli plod, ne samo kroz koru, a toliko je toksičan da iritira kožu i izaziva suzenje očiju. Vrlo je stabilan čak i na višim temperaturama, a djeluje na reproduktivne organe i dokazano je kancerogen. Prosječno utvrđena količina je 5,2 mg/kg, pa je dovoljna jedna veća naranča za prekoračenje dopuštenog dnevnog limita. Kod dojenčadi i male djece izaziva probleme u središnjem živčanom sustavu. Kod odraslih djeluje i na reproduktivne organe. Dakle, po svemu takvi limuni i ostali agrumi (ali i drugo voće i povrće) ne bi smjeli uopće biti prisutni na policama supermarketa, a kamoli da ih se prodaje neupućenim kupcima, koji u krajnjoj liniji ne moraju o tome ništa znati. Ima li još imalo etike u proizvođačima i trgovcima, ali i u institucijama koje dozvoljavaju da ovakvi proizvodi dolaze na police supermarketa?", pitaju se Supermarketi.info.

Regionalna organizacija za zaštitu potrošača upozorava: Limun iz Turske je kancerogen

Regionalna organizacija za zaštitu potrošača (ROZP) upozorila je danas da se na tržištu prodaje limun iz Turske tretiran po zdravlje opasnim fungicidom, zbog čega je kod kupnje nužno pažljivo pročitati deklaraciju.

"Pročitajte deklaracije na proizvodima, nije uvijek povoljnije ono što je jeftinije, a ako nema deklaracije na proizvodu, tražite od trgovca da je postavi i da vam je predoči", savjet je ROZP-a u povodu nestašice limuna na svjetskom tržištu i s tim povezanog rasta cijena, ali i prodaje limuna tretiranih fungicidima.

U priopćenju ROZP-a, koji okuplja udruge za zaštitu potrošača iz pet jugozapadnih županija, a sjedište ima u Karlovcu, podsjeća se da mnoge generacije potrošača pamte razne nestašice, pa i nestašice limuna i banana 80-tih godina, ali i da je tog voća ipak, "iz nepoznatih razloga, uvijek bilo u Slunju".

"Slična situacija se pojavila i sada, ali su se trgovci snašli pa potrošači ne moraju ići u Slunj po limun. Uvezli su jeftiniji limun iz Turske, ali na deklaraciji tih limuna piše: 'ne koristiti koru, limun je tretiran imazalilom'", piše u priopćenju ROZP-a. Upozorava se, međutim, da je deklaracija je napisana sitnim, jedva čitljivim slovima.

ROZP tvrdi da imazalil kod dojenčadi i male djece izaziva probleme u središnjem živčanom sustavu, da je kancerogen te da kod odraslih djeluje loše na reproduktivne organe.

"To je fungicid koji prodire kroz koru na cijeli plod limuna, vrlo je stabilan, čak i na višim temperaturama. Zato savjetujemo potrošačima da kao korektivni faktor tržišta imaju pravo na informiran izbor roba koje će kupovati. Potrošači imaju pravo odlučivati kako, na što i gdje će trošiti svoj novac", kaže se u priopćenju naslova "Isplati li se kupovati jeftinije?".
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara