Optužnica za masovna strijeljanja i zločine u Zvorniku

Optužnica za masovna strijeljanja i zločine u Zvorniku

Screenshot: StreetView

DRŽAVNO odvjetništvo BiH podiglo je danas optužnicu protiv deset bivših srpskih visokih policijskih i vojnih dužnosnika zbog zločina počinjenih na početku rata u Zvorniku u istočnoj Bosni, među kojima su i ubojstva 67 bošnjačkih civila.

Po priopćenju državnog odvjetništva optužene se tereti da su, tijekom srpnja 1992. godine u okviru sustavnog napada vojske i policije protiv bošnjačkog civilnog pučanstva počinili zločine protiv čovječnosti. Među vodećim optuženicima su zapovjednik interventne policije iz Ugljevika Goran Maksimović i njegov zamjenik Ljiljan Mitrović te zapovjednik postrojbe Vojske Republike Srpske iz Zvornika Slavko Perić.

Oni su optuženi da su kao visoki dužnosnici policijskih i vojnih struktura planirali, vodili i nadzirali akcije masovnog progona pučanstva bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika, među kojima je bilo žena i djece.

Nakon progona, žrtve su odvodili u kolonama na različite lokalitete i mjesta zatočenja gdje su mučene i zlostavljane na različite načine, a u više navrata izdvajane su iz kolona i strijeljane. Na taj je način ubijeno više od 67 bošnjačkih žrtava. Njihova tijela bačena su u jamu koja je prethodno iskopana i pripremljena.

Državno odvjetništvo je uz optužnicu predložilo ispitivanje 141 svjedoka i dva sudska vještaka te je priložilo više od 705 dokaznih materijala i dokumenata, među kojima i dokumentacija o identifikaciji žrtava zločina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara