Orban toplo primio Putina u Budimpešti: Nema konkurentne Europe bez Rusije

Orban toplo primio Putina u Budimpešti: Nema konkurentne Europe bez Rusije

Foto: FAH

RUSKI predsjednik Vladimir Putin dogovorio je u utorak nastavak opskrbe Mađarske plinom tijekom posjeta Budimpešti koji je potvrdio bliske odnose Mađarske s Kremljom dok je ostatak Europe zahladnio odnose s Rusijom zbog njezine intervencije u Ukrajini.

Činjenica da je Pution uopće u Mađarskoj ističe te odnose jer nije bio u bilateralnom posjetu nekoj državi Europske unije od lipnja prošle godine nešto prije nego je Malezijski zrakoplov oboren iznad dijela istočne Ukrajine koji su držali pobunjenici koje podupire Moskva.

Nakon nekoliko sati razgovora Putin i mađarski premijer Viktor Orban su rekli da su postigli sporazum o produljenju ugovora o opskrbi plinom koji istječe ove godine. Kazali su da treba još urediti neke tehničke pojedinosti prije nego se bude mogao potpisati.

Orban: Uklonjen veliki kamen spoticanja

Orban je rekao kako je riješen veliki kamen spoticanja, klauzula u sadašnjem ugovoru koja predviđa da Mađarska mora platiti za ugovoreni plin mada ga nije koristila. Rekao je da Mađarska može upotrijebiti preostali plin prema uogovoru narednih godina i platiti ga kada ga povuče. Nije rekao kakva će biti cijena koju će morati platiti.

Mađarski je premijer isto tako kritizirao one koji žele izolirati Rusiju što je stav koji ga razlikuje od njegovih kolega čelnika EU-a.

"Mislim da isključivanje Rusije iz Europe nije racionalno", rekao je Orban na konferenciji za novinare. "Tkogod misli da Europa može biti konkurentna, da europsko gospodarstvo može biti konkurentno bez gospodarske suradnje s Rusjom, tkogod misli da Europa može imati energetsku sigurnost bez energije koja dolazi iz Rusije, taj lovi priviđenja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
I Orban i Putin rekli su kako će poduprijeti nasljednika projekta Južni tok, plinovoda koji je trebao prenositi ruski plin ispod Crnoga mora do južne Europe ali ga je Moskva napustila suočena s prigovorima Bruxellesa.

Što nakon Južnog toka?

Jedna mogućnost o kojoj su govorili oba čelnika je da se produlji predloženi ruski plinovod u Tursku u ogranke koji bi prenosili plin kroz Grčku i Balkan do Mađarske.

"Ako nas oni (Europska komisija) ne spriječe onda u biti možemo realizirati dio bivšega projekta Južnoga toka preko Turske", rekao je Putin.

Orbanova bliskost Rusiji ima svoju političku cijenu jer mnogi zapadni diplomati kažu kako su uzbunjeni time što ocjenjuju kao Orbanovo klizanje u orbitu Kremlja.

Na domaćem terenu veze s Rusijom imaju visoki naboj jer je Mađarska četiri desetljeća nakon Drugog svjetskog rata bila zapravo pod sovjetskom okupacijom. Ustanak 1956. protiv vladavine Moskve okrutno su ugušili tenkovi Crvene armije.

U Budimpešti je u ponedjeljak navečer oko 1000 ljudi prosvjedovalo protiv Putinova posjeta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara