Oscar za uhljebizam ide ministru Lorencinu

Oscar za uhljebizam ide ministru Lorencinu

Foto: Index

JUČER smo imali vrlo kreativan dan za uhljebizam. Prvo je ministar Zmajlović najavio da će svaka firma koja ima više od 50 zaposlenih morati imati povjerenika za otpad. Ekipa s Facebooka, redom zaposlena u realnom sektoru, odmah je, kolutajući očima, vidjela gdje ovo novo kompliciranje vodi: "slijedi sad udruga povjerenika za otpad, pa sindikat.... a onda će se stvoriti i tvrtke specijalizirane (i od države ovjerene) za provedbu edukacije i izdavanje certifikata, baš kao što već postoji za zaštitu na radu, ili ono atestiranje protupožarnih aparata – jebeno reketarenje nema kraja".

Jednostavno genijalna ideja, kojom se otvara mogućnost zapošljavanja barem još 200-300 stranačkih poslušnika na državnu sisu direktno u nekakvu agenciju ili ured, i još tko zna koliko na nižim razinama, na terenu i u županijama, jer sav taj aparat "povjerenika" treba nadgledati, regulirati, naravno – i brutalno kažnjavati. Pa kako smo samo živjeli bez povjerenika za otpad?

No, dok se još nismo oporavili od udivljenja Magu iz Jaske, Zmajlovićevu kreativnost u uhljebizmu istog je dana nadmašio ministar turizma Lorencin. Doznali smo tako da se sprema klasifikacija hrvatskih plaža u čak 14 (slovima: četrnaest) tematskih skupina. Imat ćemo tako "eko plaže, plaže za surfere, ronilačke, adrenalinske, romantične plaže, plaže za pse, plaže za obitelji s djecom, party plaže, plaže kulture, nudističke plaže, urbane promenadne plaže, plaže sa zabavnim sadržajima za mlade, plaže sa sportskim i rekreativnim sadržajima, te resort, odnosno hotelske plaže. Predviđeno je kako se jedna plaža može zonirati na jednu ili više od navedenih tema".

Zmajlovića deklasirao kolega

Vau Zmajloviću, kako te kolega zasjenio! Dok tvoj sustav obaveznih povjerenika može zaposliti tek relativno manji broj stranačkih uhljeba, ovaj Lorencinov toliko je dijabolički razrađen da otvara mogućnost uvođenja čitavog paralelnog svemira, male vojske, države u državi. 14 tipova tematskih plaža! Zamislite koliko će referenata tu trebati za paper pushing, lupanje pečata, klasifikaciju, izdavanje dozvola? Koliko inspektora, koliko mogućnosti za hvatanje nekoga u prekršaju, koliko kazni!

Recimo, što je to eko plaža? Zapravo, kakva to plaža nije "eko"? Neka na kojoj su nabacane plastične boce i leševi kitova ulješura? Je li to onda uopće plaža, smije li ikako biti klasificirana, u koju tematsku skupinu spada? Hm, tko zna, kitovi su zapravo "eko", čak i ako malo zaudaraju? Oko ovog nam treba ekološka ekspertiza kakvu imaju samo Orahovci.

Propisat će se prostor po glavi plažnog stanovnika, razina buke, ma ima na tome vojska uhljeba raditi godinama, citiram: "Tematizacija pojedinih odabranih plaža zahtjeva i jasno definirano uređenje i opremanje istih što obuhvaća zadovoljenje minimalnih tehničkih uvjeta (npr. čistoća mora i plaže, tuševi, Wi-Fi, sanitarni objekti, spasioci i dr.) i tzv. posebnih elemenata (npr. ležaljke i suncobrani, uređen prostor za boravak djece, parkiralište i dr.). Veliki naglasak pri tome je stavljen na 'prihvatni kapacitet' tematiziranih plaža s obzirom da se dio naših gostiju učestalo žali na gužve. U slučaju plaže sa zabavnim sadržajem za mlade očekivana nosivost kapaciteta (tj. osiguran prostor) trebao bi iznositi 5m2/po osobi, adrenalinske plaže 10m2/po osobi, romantične plaže čak 15m2/po osobi itd."

Lorencinu Oscar za uhljebizam i Pulitzer za maltretiranje ljudi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Apsolutno genijalno! Lorencin i autori ovog prijedloga zaslužuju Oscara za uhljebizam, Pulitzera za maltretiranje ljudi i Nobela za besmisleno uništavanje smisla na planeti. Sad sam shvatio zašto je moje djetinjstvo u Dalmaciji bilo nesretno – nije mi falilo ni igračaka, ni vremena, a niti redukcije struje nisu bile toliko strašne. Ono zbog čega Jugu pamtim kao tamnicu naroda bio je manjak tematskih plaža. U tom strašnom nenarodnom režimu – svi su se kupali na istoj, netematiziranoj plaži! Svi osim nudista – njihovu posebnost i platežnu moć prepoznavala je i Jugoslavija, dodijelivši im prve tematske plaže.

Jasno je da takav nered i kaos nisu mogli potrajati i sadašnja uređena hrvatska država omogućit će nam konačno tematizirano kupanje. Hm, i ne samo kupanje, hehe. Jedna od tematskih plaža je i "romantična plaža" – na kojoj je prostor po osobi čak 15 "kvadrata". Kako romantika za usamljenike nema smisla, za pretpostaviti je da će par boraviti zajedno, i time polagati pravo na čak 30 kvadrata plaže – pravi mali stan! Na romantičnu plažu ponesite kondom, ali i metar da si zapašete dodijeljenu kvadraturu, ta ne želite da vam drugi par upadne u od Lorencina zajamčeni "romantični" prostor.

Nastavno na ideju "romantične plaže", među čak 14 klasa odmah uočavamo i diskriminatorski nedostatak gay plaža. Poručuje li nam to ministarstvo turizma da su sugrađani drugačije spolne orijentacije manje vrijedna ljudska bića? Ili se pak pretpostavlja da LGBT parovi mogu uredno boraviti na romantičnim plažama sa svima ostalima? Tražimo odgovore!! Očekujem da Iskorak i Kontra reagiraju već danas... nakon njih, naravno, udruga za obitelj itd itd, sve po uhodanim hrvatskim recepturama za gubljenje vremena, dok novac za te igrokaze i budalaštine zarađuje netko drugi.

Uz sve ponuđene tipove plaža, neki ipak izostaju...

Osim spomenutih, posebno su mi još dobre adrenalinske i plaže kulture. Ovo zaista ne mogu niti natipkati u Wordu da ne prasnem u smijeh! Plaže kulture! Što je to specifično kulturno na nekoj plaži, a da ne spada u preostalih 13 kategorija? Hoće li se na plažama kulture održavati izložbe fotografija, kiparske radionice, recitali poezije? Poezija je u ljetnim noćima od davnih vremena alat za galebarsko barenje – valja povesti računa da se plaža, ako to barenje upali, odmah na licu mjesta, ovjerom nadležnog inspektora i uz pečate barem tri županijska plažna referenta, prenamjeni iz plaže kulture u romantičnu plažu. Inspektor stoji sa strane i prati – s prvim poljupcem mijenja se tabla i plaža od kulturne postaje "romantična". Mijenja se osvjetljenje, razina buke, kvadratura po osobi, sa zvučnika se pušta Gibonni ili Barry White....

U svemu – i malo crnog humora. Naime, jedini tip plaže koji domaći šovinisti zaista žele, sudeći po tekstovima koje čitamo svakog ljeta, jesu izdvojene plaže za manjine i strance. Plaža za Bosance, recimo, plaža za Srbe, Slovence ili Purgere. Čini se da jedino za takvim "tematskim plažama" kod nas postoji stvarna potražnja u narodu, ali se ovoga Lorencinovi genijalci nisu sjetili. Ili možda jesu, ali im je o tome bilo neugodno razmišljati. Bolje je živjeti u svijetu papirologije, bajki i besmislica nego opipljivog svakoljetnog šovinizma.

Prostor za od države sponzorirani uhljebski debilizam beskonačan je. Shvatit ćemo samozadovoljni smiješak na licu ministra Lorencina ovih dana – ovaj vraški lukav sustav uhljebizma i maltretiranja bit će teško nadmašiti. Zmajloviću, Maras, Opačić, Mrsiću, Grčiću – prihvatite izazov, mikrofon je vaš!

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara