Osječki umirovljenici traže od Grada besplatan javni prijevoz

Osječki umirovljenici traže od Grada besplatan javni prijevoz

Foto: GPP Osijek

OSJEČKA gradska organizacija Bloka-umirovljenici zajedno (BUZ) iznenađena je ponašanjem osječke gradske vlasti koja je, unatoč predizbornim obećanjima, nedavno povećela cijene javnog gradskog prijevoza i smanjila proračunska sredstva za pomoć socijalno ugroženim kategorijama građana, rekli su čelnici BUZ-a na konferenciji za novinare u utorak.

Predsjednica osječkog BUZ-a Zlata Halusek je pozvala gradonačelnika Ivana Vrkića i Gradsko vijeće da ponište odluku o poskupljenju javnog gradskog prijevoza te da, kao što čine drugi gradovi, omoguće besplatni prijevoz za umirovljenike s mirovinama do dvije tisuće kuna, a za ostale odrede cijenu do 50 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kazala je kako je aktualna vlast u predizbornoj kampanji najavljivala promjene na dobrobit građana i tvrdila da se cijene usluga gradskih poduzeća moraju smanjivati, ali su nedavno poskupjele usluge javnog gradskog prijevoza, koje su, upozorila je, za umirovljenike povećane od 250 do 700 posto.

Smanjen budžet za socijalu

Halusek smatra kako su umirovljenici posebno pogođeni takvom odlukom, jer proizlazi da, unatoč subvencijama koje tvrtka "Gradski prijevoz putnika" dobija iz gradskog proračuna, umirovljenici iz svojih mirovina moraju pomagati poslovanje toga poduzeća.

Prozvala je gradsku vlast da je prošlogodišnja sredstva za programe socijalne pomoći najugroženijim građanima od 15,2 milijuna kuna u ovogodišnjem proračunu smanjila na 10 milijuna kuna, kao da će se broj siromašnih u gradu smanjiti, iako se, rekla je, taj broj u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Osijeku povećava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara