Osnovana nova država na sjeveru Srednjoafričke Republike: "Bit će protiv etničkog i vjerskog terorizma"

Screenshot: YouTube

MICHEL DJOTODIA, bivši predsjednik Srednjoafričke Republike i vođa koalicije Seleka, proglasio je na sjeveru Središnjoafričke Republike nezavisnu državu, prenosi Anadolija.

Nureddin Ademi, prvi zamjenik predsjednika koalicije Seleka, u pismenom priopćenju je objavio kako je na "sjeveroistoku središnje Afrike, 800 kilometara od Banguia, u regiji Vakaga, u glavnom gradu Biraou, osnovana nezavisna država na čelu sa bivšim predsjednikom i vođom Seleka Michelom Djotodiom". Naveo je i kako je "formirana i privremena vlada za novu slobodnu i nezavisnu državu".

Kao razloge za odvajanje Ademi navodi "planirani genocid, rušenja, uzimanje muslimana za taoce, napade na džamije, kuće, narušavanje svetosti Kur'ana".

„Ova država neće biti teokratska kao al-Kaida ili ISIL. Država je protiv etničkog i vjerskog terorizma, a najveći cilj nezavisnosti države je zaštititi živote i imovinu stotinu tisuća muslimana“, naglašeno je u priopćenju.

Navodi se i kako će biti formirana privremena vlada koja će se sastojati od 12 ministara, a koju će voditi Michel Djotodia. Nureddin Ademi u novoj će vladi biti zadužen za narodnu obranu i nacionalnu sigurnost.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara