Ostojić: Hrvatska bi iduće godine mogla biti dio Schengena

Ostojić: Hrvatska bi iduće godine mogla biti dio Schengena

Foto: Hina

DVIJE godine nakon što je Hrvatska primljena u Europsku uniju, ima pravo tražiti primanje u Schengen. Za naše građane to je važno jer više ne bi morali u Europu ići s putovnicom ili osobnom kartom, nego bi se slobodno kretali po Europi, kao sada u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izjava koja je danas usvojena na Vladi, prvi je korak. 1.7. počinju teći rokovi od kojih će, nadam se vrlo skoro, biti napravljena evaluacija. Treba biti realan i kazati da se to ne događa u deset dana, ni u mjesec dana, to je postupak koji traje otprilike godinu i pol dana i to je vrijeme u kojem će Hrvatska, vjerujem, dokazati da je sposobna čuvati vanjsku granicu Europske unije", rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić RTL-u.

Dodao je da će Hrvatska sigurno za godinu i pol biti pozitivno ocijenjena što se tiče naše tehničke sposobnosti da čuvamo vanjske granice EU. No, odluku sve zemlje države članice moraju donijeti jednoglasno. Primjerice, Rumunjska i Bugarska, iako su već godinama u EU, još nisu članice schengenskog prostora.

"Što se tiče Hrvatske, u ovom trenutku rezultati pokazuju da smo zemlja koja izuzetno dobro čuva ne samo svoju granicu, već i ono što je problem u Europi kod nas je problem u najmanjoj mogućoj mjeri; broj azilanata pada, broj ilegalnih imigranata u Hrvatskoj pada", kaže Ostojić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara