Ostojić Masterplanom štedi na pacijentima, a zaposlene u Ministarstvu za Božić počastio kožnim stolicama i novim ormarima

Foto: V.F.

MASTERPLANOM zdravstva koji je predstavljen prošlog tjedna predviđene su uštede od 400 milijuna kuna. Štedjet će se tako ponajviše na pacijentima, a u isto vrijeme Ministarstvo zdravlja kupuje novi uredski namještaj za 106.837 kuna.

Stolice su im očito dotrajale pa su nabavili nove i to od crne kože. Index je došao u posjed fotografija koje su uslikane u nedjelju 22. prosinca, uoči Božića i to ispred Ministarstva zdravlja na Ksaveru.

Na njima se vidi kako su pred Ministarstvo zdravlja iskrcane velike kutije s namještajem, a na jednoj od fotografija jasno je vidljiva i deklaracija. Provjerili smo u salonu namještaja što se prodaje pod tom šifrom i rečeno nam je da se radi o crnim kožnim radnim stolicama, od kojih jedna minimalno stoji oko 2000 kuna.



S druge strane u Ministarstvu zdravlja su nam odgovorili kako je riječ o nabavci uredskog namještaja pa su ističu, kupili 97 uredskih ormara i metalnih regala te 40 radnih stolica i to sve skupa za 106.837 kuna s PDV-om.

Zanimljiva je računica da su po toj cijeni uspjeli nabaviti sav taj namještaj ako uzmemo u obzir da samo jedna stolica stoji 2000 kuna, a nabavljeno ih je čak 40. Znači da bi samo stolice stajale oko 80.000 kuna, naravno ako je svih 40 stolica od kože.

Namještaj za Ministarstvo i sanitarne inspekcije

Iz Ministarstva zdravlja kažu da su u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, proveli otvoreni postupak za nabavu, isporuku i montažu uredskog namještaja za potrebe Ministarstva zdravlja u Zagrebu, Ksaver 200 a, te na lokacijama sanitarne inspekcije u Republici Hrvatskoj - ispostave Valpovo, Nova Gradiška, Našice, Slavonski Brod, Pakrac, Vinkovci, Županja, Vukovar, Pula, Šibenik, Zadar, Gospić, Drniš, Pag.

"Nabavljeno je 97 uredskih ormara i metalnih regala raznih dimenzija te 40 radnih stolica koji su isporučeni na Ksaver 200, a i po ispostavama sanitarne inspekcije, u iznosu od 106.837,50 s PDV-om", stoji u odgovoru Ministarstva.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok Ministarstvo zdravlja obnavlja namještaj, resorni ministar Rajko Ostojić prošlog je tjedna predstavio novi Masterplan kojim bi se trebalo uštedjeti 400 milijuna kuna.

To između ostalog planira postići smanjivanjem broja akutnih bolničkih postelja, čime će pak doći do značajnog smanjenja broja postelja za elektivne dijagnostičke i terapijske zahvate.

Tko ima novaca ići će privatnicima, a tko nema - čekati red na predugim listama čekanja

Taj potez dovest će i do dodatnog produljenja listi čekanja, koje su ionako predugačke.

Takva će situacija, upozorava Hrvatska udruga bolničkih pacijenata (HUBOL) pogodovati razvoju privatnog zdravstvenog sektora jer će oni pacijenti, oni koji si to mogu priuštiti, biti prisiljeni dijagnostičke i terapijske postupke obavljati u privatnim ustanovama, dok će oni koji novaca nemaju morati strpljivo čekati svoj red na listi čekanja.

Spajat će se i bolnice iako još uvijek nije potpuno jasno na koji će se način spajanje i organizirati, te kako će se novoostvarene bolnice financirati.

HUBOL koji je sazvao posebnu radnu skupinu koja je detaljno proučila Masterplan, ističe kako se u tom planu inzistira i na povećanju cijena zdravstvene usluge, što opet pada na leđa pacijenata.

I tako dok se na pacijentima štedi, Ministarstvo zdravlja isti postupak ne provodi nad sobom pa su se netom uoči Božića počastili novim namještajem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara