Ostojić: Neće se revidirati ugovori o nabavi ECMO uređaja

Ostojić: Neće se revidirati ugovori o nabavi ECMO uređaja

Foto: Hina

NEĆE se revidirati ugovori o nabavi ECMO uređaja jer to nisu aparati koji "stoje sa strane" već spašavaju živote, istaknuo je danas ministar zdravlja Rajko Ostojić odgovarajući na zahtjev Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL), koja ga je optužila da je nabavom nepotrebnih uređaja državni proračun oštetio za dvadesetak milijuna kuna.

Nećemo revidirati ugovore o nabavi aparata koji su sastavni dio opreme koja liječniku pruža sigurnost da mu pacijent neće umrijeti na stolu, rekao je Ostojić na konferenciji za novinare.

ECMO uređaji, dodao je, spašavaju život u slučaju komplikacija kod oboljelih od srčanih i respiratornih bolesti, a u Hrvatskoj 50 posto građana obolijeva i umire od srčanih, a 20 do 25 posto od respiratornih bolesti.

Za današnju konferenciju HUBOL-a, na kojoj je prozvan zbog nabave ECMO uređaja, rekao je kako je simptomatično što je tempirana uoči izbora za Europski parlament.

Ostojić tvrdi da je 35 ECMO uređaja nabavljeno radi stvaranja mreže koja će svim hrvatskim građanima omogućiti jednaku dostupnost, kako nitko ne bi bio diskriminiran.

Kriteriji nabave bili su jasni i transparentni, istaknuo je Ostojić odbacujući prozivke HUBOL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uređaji su nabavljeni postupkom javne nabave koji je trajao nekoliko mjeseci. Javila su se tri ponuđača, a u povjerenstvu koje je odlučivalo bili su ljudi koji se bave upotrebom ECMO uređaja", kazao je.

Dodao je da su stacionarne ECMO uređaje dobile sve klinike za kardiokirurgiju u četiri KBC-a, a prijenosne uređaje one bolnice koje imaju koronarografiju. "Imamo mrežu koronarografije, pa radimo mrežu ECMO uređaja", rekao je Ostojić.

S obzirom na reakcije iz liječničkih krugova na kupnju novih uređaja, kaže kako "zna da se neki njegovi kolege plaše novih tehnologija".

"Neki od njih ostali su na starim ECMO uređajima, koji su nezgrapni za upotrebu. Osobito kolege iz KB Dubrave, pa ćemo ih poslati na doedukaciju na Rebro ili u Slavonski Brod", poručio je ministar upitavši zašto je na Rebru prošle godine ECMO uređaj upotrebljen u 80 slučajeva, a u nekim drugim bolnicama samo jedan ili dva puta.

Pitanje je zašto se ti uređaji ne upotrebljavaju, a ne zašto se upotrebljavaju, rekao je Ostojić koji je u travnju osnovao povjerenstvo sa zadaćom osposobljavanja zdravstvenog osoblja za mrežu ECMO aparata.

"Inzistirat ću na dodatnoj edukaciji liječnika koji se ne osjećaju sposobnim upotrebljavati taj uređaj jer smo primijetili da neke klinike preskaču ECMO i odmah idu na druge linije terapije. To nećemo tolerirati", poručio je Ostojić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara