Ostojić predstavio rekordne brojke i poručio: Gay turisti u Hrvatskoj su dobrodošli

Foto: Drago Sopta, Andrija Lučić / Cropix

PREMA prvim podacima sustava turističkih zajednica na Jadranu i u Gradu Zagrebu, od siječnja do svibnja 2012. godine ukupno je ostvareno 1.780.688 dolazaka od čega 1.439.676 stranih turista i 341.012 domaćih turista.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine ostvareno je povećanje dolazaka od 9 posto. Strani turisti su ostvarili 13 posto više dolazaka dok je broj dolazaka domaćih turista pao za 4 posto.

Više stranih, manje domaćih turista

Tijekom prvih pet mjeseci ove godine ostvareno je i 6.047.318 noćenja što je povećanje za 13 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Od toga je 5.140.959 noćenja ostvareno od stranih turista (povećanje za 17 posto), a 906.359 domaćih turista (smanjenje za 5 posto).

U cijeloj Hrvatskoj bilježi se porast broja noćenja, a najveći porast bilježi Ličko-senjska županija s povećanjem od čak 21 posto. No, tu se ipak radi o 127.132 noćenja dok je, recimo, u Istri ostvareno 2.055.855 noćenja, na Kvarneru 1.093.484 noćenja, a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 729.925 noćenja.Sve više Nijemaca, ali i Japanaca

Porast turističkog prometa, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ostvaren je s gotovo svih emitivnih tržišta. Iz Austrije je zabilježeno 22 posto više dolazaka i 20 posto više noćenja, iz Belgije 25 posto dolazaka i 17 posto noćenja, iz Japana 54 posto dolazaka i 49 posto noćenja, iz Kanade 18 posto dolazaka i 21 posto noćenja, iz Mađarske 5 posto dolazaka i 3 posto noćenja, iz Nizozemske 22 posto dolazaka i 29 posto noćenja, iz Njemačke 40 posto dolazaka i 43 posto noćenja, iz Poljske 49 posto dolazaka i 53 posto noćenja, iz Rusije 13 posto dolazaka i 13 posto noćenja, iz SAD-a 16 posto dolazaka i 13 posto noćenja, iz Slovačke 8 posto dolazaka i 8 posto noćenja, iz Švedske 17 posto dolazaka i 27 posto noćenja, iz Švicarske 3 posto dolazaka i 6 posto noćenja te Velike Britanije 14 posto dolazaka i 17 posto noćenja.

Domaći gosti bilježe ukupno 4 posto manje dolazaka i 5 posto manje noćenja.

Rekordni svibanj

Samo u svibnju je prema prvim podacima sustava turističkih zajednica na Jadranu i u Gradu Zagrebu ostvareno 881.726 dolazaka (povećanje za 17 posto), od čega 760.472 stranih turista (povećanje za 21 posto) i 121.254 domaćih turista (smanjenje za 3 posto).

Ti su turisti ostvarili 3.414.883 noćenja (povećanje za 24 posto), od čega 3.080.851 stranih turista (povećanje za 27 posto) i 334.032 domaćih turista (smanjenje za 4 posto).

"Letvica je podignuta visoko"

"Iako se ne radi o malim brojkama, radi se o značajnim brojkama, mislim da je puno važnije stanje bukinga za glavnu sezonu i posezonu i tu bih rekao da sam optimista. Neovisno o tome što svi skupa znamo da je protekla sezona bila najbolja u povijesti hrvatskog turizma i da je samom tom činjenicom letvice podignuta izrazito visoko", izjavio je ministar turizma Veljko Ostojić.

No, ne živimo samo od sunca i mora. Znaju to i u Hrvatskoj turističkoj zajednici gdje su danas predstavili program Nacionalnog dana kulturnog turizma koji će se 15. lipnja održati u Poreču. Na ovaj način u HTZ-u promoviraju kulturu kao značajni i nezaobilazni dio turističke ponude, jer upravo na kulturu, procjenjuje se, gosti troše malo više od 1 eura.

Ostojić: Gay turisti u Hrvatskoj su dobrodošli

Ostojića je na pressici dočekalo i ovih dana neizbježno pitanje. S obzirom da se, praćen mnogim kontroverzama, približava splitski gay pride, novinare je zanimalo što Ostojić misli o gay turizmu.

"Hrvatski turizam prema tome nema nikakvih ograda. Vjerujem da se gay populacija u Hrvatskoj dobro osjeća. Oni su dobrodošli i nema razloga da bude drugačije", kazao je Ostojić, dodavši kako se nada da će Split Pride proći bez ikakvih problema.

Naš čovjek na terenu

Promocija Hrvatske u narednim bi godinama trebala biti još značajnija, posebice kad u Europskoj asocijaciji putničkih agencija odnedavno sjedi naš čovjek, direktor Udruge hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba. Prvi je to puta da je predstavnik naše zemlje preuzeo predsjedanje jednom od asocijacija unutar EU. Novim je predsjednikom Žgomba imenovan krajem prošlog tjedna u Krakowu.

"Predsjedništvo ECTAA-e je svakako jedna velika čast, a i priznanje radu Udruge hrvatskih putničkih agencija. Ono što očekujemo je da kroz kanale ECTAA-e pomognemo da se integracije s europskim čimbenicima učine na što lakši i kvalitetniji način", rekao je Žgomba.

Pred njim je veliki posao jer ECTAA okuplja 77 tisuća putničkih agencija diljem Europe. Mandat je dobio na dvije godine, u kojima će, kaže, među ostalim raditi i na jačanju pozicije Hrvatske na turističkoj karti Europe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara