Ostojić sa slovenskim kolegom raspravljao o budućnosti turizma

Foto: Goran Šebelić/Cropix

MINISTAR turizma Veljko Ostojić i slovenski ministar gospodarskog razvoja i tehnologije Radovan Žerjav susreli su se danas u Otočcu ob Krki te razmijenili informacije o stanju i kretanju na tržištima, zajedničkim promotivnim nastupima na trećim tržištima.

Zaključak sastanka bio je da se mišljenja dvaju ministara o načinu razvoja turizma u budućnosti podudaraju te kako u pojedinim segmentima ove dvije zemlje zajedno mogu biti lideri u ovom dijelu Europe.

Ministar Ostojić istaknuo je kako je 2011. godina za hrvatski turizam bila rekordna te kako je slovensko tržište drugo po veličine emitivno tržište Hrvatske, pri čemu je prošle godine ostvareno više od milijun dolazaka te više od 6 milijuna noćenja turista iz Slovenije.

"Slovenija je jedno od hrvatskih glavnih emitivnih tržišta, što dokazuju i pozitivni rezultati u prvih pet mjeseci 2012. godine. Zanimljiv podatak je i da su gotovo sve hrvatske regije zabilježile povećanje broja slovenskih gostiju, jer je Hrvatska najbolji izbor zbog blizine, poznavanja odredišta i najboljih mogućnosti za ekonomičan odmor", istaknuo je Ostojić.

Osim izmjene turista, Hrvatska i Slovenija imaju dobru suradnju u zajedničkim nastupima na dalekim tržištima, a ministri su razgovarali i o mogućnostima produbljivanja suradnje i širenju na neka druga daleka tržišta.

"Kako bismo privukli goste s dalekih tržišta, uska suradnja kojom ćemo kreirati zajedničke proizvode je iznimno nužna. Već postoje zajednički proizvodi, međutim, postoji i prostor za uključivanje ostalih susjednih zemalja. Stabilnost i sigurnost ključni su elementi koje imaju obje zemlje, što je danas iznimno važno kod odabira destinacije za odmor turista iz cijelog svijeta", naglašava Ostojić.

Ministri su razgovarali i o iskustvima u korištenju Strukturnih i Kohezijskih fondova Europske Unije, koje će Hrvatska imati mogućnost koristiti po ulasku u EU, posebice kada je riječ o razvoju selektivnih oblika turizma, kao što su to wellness i zdravstveni turizam.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara