Ostojićev Masterplan donosi kaos: "Na liječnike obiteljske medicine pada najveći teret, a nema ih dovoljno"

Foto: Hina

MASTERPLAN zdravstva kojeg je ovaj tjedan predstavio ministar zdravlja Rajko Ostojić uopće se nije dotaknuo primarne zdravstvene zaštite, a na koju s obzirom da se povećava kapacitet dnevnih bolnica pada veliki teret.

Naime, većina onih, pogotovo iz ruralnih krajeva koji će odlaziti na operacije u dnevnu bolnicu, previjanje i daljnje liječenje nastavit će upravo kod svojih liječnika obiteljske medicine, a kojih već sad ima premalo.

U razgovoru za Index dr. Tanja Pekez Pavliško, liječnica obiteljske medicine, članica KoHOM-a i potpredsjednica radne skupine za ruralnu medicinu Svjetskog udruženja obiteljskih liječnika WONCA, ističe kako je problem što se ide na reorganizaciju bolnica, a da primarna medicina pritom uopće nije uključena.

"Ne znamo kako će se Masterplan odraziti na primarnu zdravstvenu zaštitu, pogotovo u ruralnim krajevima, a većina Hrvatske je ruralna, postoji niz gradova koji su više od 40 kilometara udaljenih od bolnice. Oko 30 posto ukupnog stanovništva od bolnice je udaljeno bar po 20 kilometara. Nemamo ni dovoljno liječnika obiteljske, a s druge strane dosta je liječnika obiteljske već staro, no o tome se ne vodi računa", istaknula je dr. Pekez Pavliško.

Dnevno do 100 kontakata s pacijentima

Upozorava kako će povećanjem kapaciteta dnevnih bolnica sad sve više pacijenata ići na skrb primarnoj. Dodaje kako sad već imaju po 100 kontakata dnevno s pacijentima, a rade i ultrazvuke te spirometrije i još moraju odlaziti u kućne posjete. Budući da im pacijenti znaju biti udaljeni i po 20 kilometara, treba im kaže, minimalno sat vremena za kućnu posjetu.

"Moram napomenuti, liječnici obiteljske se ne boje posla, ali pucamo po šavovima s ovolikim opsegom posla, a s druge strane nemamo ni dovoljno opreme. Nemamo tako ni laboratorij ni krevete za opservaciju, s čime bi da imamo, daleko više mogli rasteretiti broj akutnih kreveta u bolnici", istaknula je dr. Pekez Pavliško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako im dolaze i pacijenti koji bi trebali otići u bolnicu na određeni zahvat, ali nemaju novaca za otići do bolnice pa dolaze njima.

Napominje kako je zdravstveni sustav toliko umrežen da svaki nivo zavisi jedan od drugog te se on ne može podijeliti, ali je ovaj Masterplan upravo to učinio.

Suludo provoditi reformu preko ljeta kad imamo posla s turistima

"Govori se samo o bolnicama, a kako će to djelovati na druge zdravstvene djelatnosti kao što su primarna, preventivna zdravstvena zaštita to se ne zna. Nas se stimulira da liječimo kronične bolesnike, a ovim  Masterplanom nismo ni spomenuti", ustvrdila je dr. Pekez Pavliško.

S druge strane problem je kaže i što će se Masterplan početi provoditi na ljeto.

"Mi smo već ionako dosta reformi imali tijekom godišnjeg i prečesto improviziramo, ali nije mi jasno da se Masterplan mora početi provoditi u vrijeme godišnjih odmora kad svi radimo daleko više nego inače. Kako će biti u bolnicama na moru, kako bi tamošnji liječnici trebali to izdržati kad već imaju puno posla s turistima. Kako će uspjeti to riješiti, ne može se očekivati da se to radi u hodu", rekla je.

Osim toga, kaže i kako ne zna zašto se toliko ignoriraju naši ljudi.

"Struka se potpuno ignorira, zašto su Francuzi radili Masterplan kad imamo toliko kvalitetnih domaćih stručnjaka. No neki ljudi koji dobro rade ne mogu doći do izražaja na svim nivoima u medicini. Dosad nas se nije previše slušalo pa ne znam koliko će javna rasprava o Masterplanu imati smisla. Naši liječnici odlaze na rad u inozemstvo upravo iz razloga jer svoje znanje ne mogu provesti u Hrvatskoj", zaključila je dr. Pekez Pavliško.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara