Otkad su tri ministra osobno obećala pomoć, državni Brodarski institut nije primio niti jednu plaću

Otkad su tri ministra osobno obećala pomoć, državni Brodarski institut nije primio niti jednu plaću

Foto: Index (Hina)

ZAPOSLENICI Brodarskog instituta, tvrtke u vlasništvu države, nisu primili najmanje dvije plaće, a za sada nema nikakvih naznaka kada bi ih uopće mogli primiti.

"Plaće za ožujak i travanj doista kasne, a Skupština Instituta je obaviještena", rekli su nam u Upravi Brodarskog instituta dodajući kako se nadaju da će plaće i dio poslovanja biti osigurano iz vlastitih prihoda koji trenutno kasne zbog, kako kažu  "trenutne financijske situacije na tržištu".

> Kako su ministri Vrdoljak, Kotromanović i Mornar uništili Brodarski institut

"Drugi dio namijenjen osiguranju poslovanja i provedbi restrukturiranja će biti osiguran iz kredita", rekli su nam u Brodarskom institutu.

Kako neslužbeno saznajemo zatražen je kredit od HBOR-a, no navodno za sada još uvijek nije donesena odluka.  Naime, Institut je u posljednje divje godine već opterećen kreditima, a kao jamstvo predočene su  vrlo vrijedne nekretnine nekadašnjeg ponosa Hrvatske.

Za sve je kriva duboka recesija

Posljednja epizoda agonije Brodarskog instituta, koja traje od 2007. godine, zapravo je počela kada su tri ministra Vedran Mornar, Ante Kotromanović i Ivan Vrdoljak  početkom travnja javno obećali svaku moguću pomoć za Brodarski inistitut.

Naime, Skupštinu tvrtke čine predstavnici tri ministra i to ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara, ministarstvo obrane Ante Kotromanovića te ministarstvo gospodarstva Ivana Vrdoljaka. Sve do javne obećane pomoći plaće bi kasnile tjedan do dva, no nikada dvije mjesečne plaće kao što je upravo sada slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Index je o situaciji u Brodarskom institutu pisao vrlo detaljno početkom travnja, a tada nam je Uprava tvrtke tvrdila da financijski problemi zapravo ne postoje jer je Brodarski institut i 2013. i 2014. godinu završio s dobiti. Ministarstvo znanosti hinilo je kako je problem s Brodarskim institutom krenuo tek odnedavno jer nisu imali uvid u financijsko poslovanje!?

"Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je u proteklih nekoliko godina u više navrata tražio detaljno izvješće o poslovanju Brodarskog instituta d.o.o. kao i detaljno financijsko izvješće. Financijska analiza, odnosno analiza poslovanja Brodarskog instituta d.o.o. temeljem dostupnih izvješća, ukazala je na dugogodišnje poslovanje s gubitkom, gdje se duboka recesija gospodarstva navodi kao glavni uzrok", tvrdili su nam iz ureda ministra Mornara.

Od nesposobne Uprave koja je uništila tvrtku traže plan za spas

Kako nam je rečeno prije dva mjeseca tri ministra predložila su da se izradi plan restrukturiranja Brodarskog instituta. No, tu se i krio najveći apsurd. Oni koji su Institut upropastili, trebali bi smisliti plan kako Institut izvući iz krize. I ne samo to. Nakon što smisle plan trebali bi se i sami smijeniti!?

"Plan bi uključivao promjenu Uprave i Nadzornog odbora koji primarno snose odgovornost za trenutno stanje", rekli su nam iz ministarstva kojem upravlja Mornar. Kada smo danas upravu Brodarskog instituta pitali gdje je zapelo, dobili smo vrlo "precizan" odgovor.

Kad bude restrukturiranja bit će i novog kredita!?

"Očekujemo očitovanje Skupštine o predloženom planu restrukturiranja. Restrukturiranje je dijelom vezano uz kredit", rekli su nam na kraju. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara