Otkriveno: Hrvat zaražen groznicom zapadnog Nila beskućnik je iz okolice Velike Gorice

Foto: Ranko Šuvar/Cropix

MUŠKARAC za kojeg se sumnja da je obolio od groznice zapadnog Nila, beskućnik je iz Velike Kosnice, doznaju Kronike VG. Informaciju je potvrdila Dunja Juraga Pavlinec, ravnateljica ZJZ Zagrebačke županije.

Rezultati laboratorijske analize u Nacionalnom referentnom laboratoriju HZJZ-a ukazuju na vjerojatnu infekciju virusom zapadnog Nila, a konačnu potvrdu dat će laboratorij u Italiji kroz nekoliko dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Beskućnik se trenutačno nalazi u prihvatilištu nakon što je pušten iz bolnice Fran Mihaljević u Zagrebu gdje se liječio u kolovozu zbog sumnje na zarazu. Osjeća se dobro i čeka rezultate iz Italije.

Zaraza virusom zapadnog Nila već je potvrđena u Italiji, Austriji, Mađarskoj, Srbiji, Grčkoj, Makedoniji i Rumunjskoj. U Srbiji je od groznice zapadnog Nila oboljelo 70-ak osoba a četiri su osobe preminule.

Infekcija virusom zapadnog Nila ima sezonsku pojavnost koja je najviša tijekom ljetnih mjeseci i rane jeseni, u razdoblju najveće aktivnosti vektora.

Vrijeme inkubacije traje od 3 do15 dana i većina infekcija (do 80 posto) prolazi bez simptoma, dok većina ostalih inficiranih imaju blaže simptome bolesti nalik gripi, povišenu temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima ili osip koji prolaze u roku nekoliko dana.

U manje od 1 posto zaraženih razvit će se neurološki oblici bolesti kao što su meningitis, meningoencefalitis i akutna mlohava klijenut kao najteži oblik bolesti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara