Otvara se Zagrebi! festival

Otvara se Zagrebi! festival

Foto: Promo plakat

ŠESTI Zagrebi! festival počinje ovog vikenda. U subotu je u Laubi - kući za ljude i umjetnost od 16 sati organizirano predavanje i projekcija dokumentarca, a u 20 sati je otvorenje dviju izložba.

"To su izložbe nizozemskog umjetnika Teuna Hocksa i Austrijanke Valie Export. Pokazat ćemo radove koji se tiču njihovog stvaralaštva u posljednjih 30-ak godina. To je instalacija Valie Export koja se bavi glasnicama te Hocksova izložba oslikanih fotografija, a svakoj oslikanoj fotografiji predstoji jedan performans", rekao nam je programski direktor festivala Emil Matešić. Otvorenje izložbi je besplatno, a postavi će se moći razgledati do 1. prosinca. Valerie Export je tema i u nastavku festivala. Austrijska umjetnica poznata je po tome što je od šezdesetih pa nadalje u svojim djelima jasno izražavala feministički stav.

"Ona propituje što se uopće događa s tadašnjom suvremenom ženom u medijima, kako se ona tretira u filmu, kako u pornografiji, treba li za to uputiti jednu otvorenu društvenu kritiku, a ona to sa svojim performansima radi"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kako to radi na filmu vidjet ćemo u nedjelju, kad se dva njezina uratka prikazuju od 19 sati u dvorani Müller Kina Europa. "Odabrali smo film s Elfride Jelinek, austrijskom nobelovkom koja prati dnevnik i daje svoje komentare. Jelinek je pasionirana gledateljica dnevnika i prijateljica Valie Export, a ona koristi neke komentare Jelinek da bi dala komentar austrijske stvarnosti s kraja osamdesetih godina."

Drugi film je "Praksa ljubavi", a ulaz na obje projekcije je besplatan. 'Zagrebi festival' traje još i 13. studenog, u srijedu, kad je na redu otkrivanje spomen ploče Tomislavu Gotovcu i njegovom performansu 'Zagreb volim te' u Ilici na broju 8. Prije 32 godine Gotovac je točno u podne potpuno gol na tom mjestu izašao iz ulaza i krenuo prema glavnom trgu, povremeno ljubeći zagrebački asfalt i uzvikujući "Zagreb volim te". Njegov performans zaustavio je policajac, a sad će ta akcija, koja je u ono doba izazvala čuđenje građana, dobiti svoju spomen ploču. "Stavit ćemo spomen-ploču u sam kolnik koja se sastoji od Tomovih stopa koje su izlivene u bronci".

Otkrivanje spomen ploče počinje točno u podne, svi su dobrodošli na svečanost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara