Ovako je Ministarstvo kulture shvatilo odluku Ustavnog suda o upravljanju dubrovačkim zidinama

Ovako je Ministarstvo kulture shvatilo odluku Ustavnog suda o upravljanju dubrovačkim zidinama

Ilustracija: Shutterstock

MINISTARSTVO kulture smatra da se Zakon o izmjenama Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika može i dalje funkcionalno primjenjivati, neovisno o tome što je Ustavni sud ukinuo članak 36. kojim je bilo predviđeno da upravljanje i gospodarenje dubrovačkim gradskim zidinama preuzima Grad Dubrovnik te da se raskine ugovor Grada s Društvom prijatelja dubrovačke starine (DPDS) o upravljanju zidinama.

Zakon, smatra Ministarstvo, "može i dalje funkcionalno primjenjivati, neovisno o tome što je ukinuta odredba članka 36. s time da se rješavanje pitanja upravljanja i gospodarenja gradskim zidinama može dalje rješavati na način na koji je uputio sam Ustavni sud".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prilikom donošenja odluke Ustavni sud je zauzeo stav da zakonodavac ne može intervenirati u postojeće ugovorne odnose, s obzirom na to da je to u djelokrugu sudbene vlasti. "Slijedom toga, Ustavni sud nije ni ulazio u ocjenu i nije preispitivao razloge koji su navedeni kao razlozi ništavosti ugovora između Grada Dubrovnika i Društva prijatelja dubrovačke starine iz Dubrovnika, potvrđujući da ništavost nastupa ex lege", navodi Ministarstvo.

"Dakle, svi razlozi koje je Ministarstvo kulture navelo u svojem odgovoru na prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti navedene odredbe s Ustavom Republike Hrvatske nisu dovedeni u pitanje, već je Ustavni sud Republike Hrvatske zauzeo stav da izmjenu postojećeg stanja u upravljanju i gospodarenju dubrovačkim gradskim zidinama treba ostvariti bilo pregovorima ili sudskim putem, a to može poduzeti sam vlasnik gradskih zidina, Grad Dubrovnik", istaknulo je Ministarstvo u odgovoru na upit Hine o odluci Ustavnoga suda.

Zakon o izmjenama Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika donio je Hrvatski sabor 31. siječnja, a stupio je na snagu 20. veljače ove godine. DPDS je 25. veljače podnio prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti tog zakona, a Ustavni je sud 4. ožujka privremeno obustavio zakon i omogućio DPDS-u da nastavi upravljati dubrovačkim zidinama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara