Ovako možeš nekome spasiti život: Jesi li i ti u Registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica?

Ovako možeš nekome spasiti život: Jesi li i ti u Registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica?

Foto: Arhiva

TIJEKOM jučerašnje akcije na zagrebačkom Jarunu povodom manifestacije "Karavana za život", 25 građana upisalo se u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Darivanjem krvi u akciji upisa koju je Zaklada Ana Rukavina organizirala na poziv Udruge Karavana za život "bikeri na cesti", građani su povećali šanse za život teško oboljelih, poručuju iz zaklade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sudionici i posjetitelji Karavane za život koji su dali svoju krv za tipizaciju pomažu oboljelima diljem svijeta jer je hrvatski Registar dio svjetskog (Bone Marrow Donors Worldwide) u koji je do sada prijavljeno 36.809 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i 2.513 doza krvi iz pupkovine iz Hrvatske i dana nada za spas 41 života. Od toga je 24 transplantata bilo za primatelje u Hrvatskoj, a 17 za primatelje izvan Hrvatske.

Poruka svake akcija upisa koje Zaklada Ana Rukavina održava diljem Hrvatske je "lijek je u nama". Njime se podsjeća da u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Potrebno je samo upisati se u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica te ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, može joj se pomoći da se izliječi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara