Ovako napreduje obnova na poplavljenim područjima

Foto: Hina

MINISTARSTVO graditeljstva i prostornoga uređenja izvijestilo je o tome kao napreduje obnova poplavljenih obiteljskih kuća i zgrada javne namjene na području županjske Posavine:

PODACI O OBNOVI POPLAVLJENIH KUĆA U ŽUPANJSKOJ POSAVINI: DRENOVCI - GUNJA - VRBANJA (Stanje 21. kolovoza 2014.)

OBITELJSKE KUĆE

Koordinacijska služba za područje općina Drenovci i Vrbanja započela je s radom 17. srpnja 2014. a za područje Gunje 6. kolovoza 2014. - zbog dužeg zadržavanja vode cijeli postupak obnove za područje Gunje započeo kasnije u odnosu na općinu Vrbanja i Drenovci

 • 1500 vlasnika/korisnika bilo na razgovoru - prosječno se oko 50% vlasnika korisnika odazove pozivu - veliki broj vlasnika/korisnika živi izvan granica Republike Hrvatske, posebno s područja općine Gunja. Neki su od njih najavili da ne mogu u Gunju doći prije božićnih blagdana.
 • 535 vlasnika/korisnika potpisalo izjavu kojom odabiru i odobravaju početak obnove - sve potpisane izjave se obrađuju.

Vlasnici/korisnici kuća I i II stupnja oštećenja mogli su birati žele li novčanu isplatu ili obnovu u organizaciji Države, kuće III stupnja oštećenja obnavlja isključivo Država jer su kod njih moguća oštećenja konstruktivnih elemenata, a za kuće na kojima sanacija nije moguća odnosno isplativa vlasnici potpisuju izjavu kojom pristaju da se ruševna kuća ukloni i umjesto nje sagradi nova. Države ne može poduzimati niti jedan korak na obnovi kuće bez suglasnosti odnosno izjave vlasnika/korisnika.

Od 535 izjava, njih 293 realizira se na sljedeći način:

 • 120 vlasnika dobilo je prvu ratu novčane isplate za kuću I stupnja oštećenja a 92 vlasnika dobila su prvu ratu novčane isplate za kuću II stupnja oštećenja - ukupno je isplaćeno cca 6 milijuna kuna.
 • 76 kuća obnavlja Država: nakon što se izvođač radova uvede u posao, on uklanja oštećene dijelove kuće; vanjsku i unutarnju žbuku, podne i zidne obloge, instalacije, stolariju ako je potrebno itd., potom slijedi isušivanje a nakon isušivanja ugradnja novih elemenata.
 • Država je uklonila 123 urušene kuće, do 21. kolovoza započela s gradnjom 5 novih kuća, desetci gradilišta su u pripremi.

Ostale prikupljene izjave u različitim su fazama realizacije; transfer novčanih sredstava iz Državnog proračuna u FINA-u, ugovaranje radova s izvođačem i njegovo uvođenje u posao, dopuna i provjera dokumentacije itd.

ZGRADE JAVNE NAMJENE

Obnavlja se 10 zgrada javne namjene:

 1. zgrada osnove škole Antuna i Stjepana Radića, centralna škola, u Gunji, adresa Miroslava Krleže 2, za koju je utvrđen III stupanj oštećenja, radovi trebaju završiti do početka školske godine.
 2. Zgrada područne škole Antuna i Stjepana Radića u Gunji, adresa Vladimira Nazora 112, za koju je utvrđen I stupanj oštećenja, radovi trebaju završiti do početka školske godine.
 3. Zgrada ambulante u Gunji, adresa Vladimira Nazora 235 (233a), za koju je utvrđen II stupanj oštećenja, radovi trebaju završiti do 15 rujna ove godine.
 4. zgrada osnovne škole Ivan Filipović, u Račinovci, adresa Ante Starčevića 1, za koju je utvrđen I stupanj oštećenja, radovi trebaju završiti do početka školske godine.
 5. zgrada ambulante u Račinovcima, adresa Ante Starčevića 2, za koju je utvrđen I stupanj oštećenja.
 6.  Zgrada društvenog doma u Račinovcima, adresa Ante Starčevića 2, za koju je utvrđen I stupanj oštećenja, radovi trebaju završiti do 15 rujna ove godine.
 7. zgrada osnovne škole Antun i Stjepan Radić, Područna škola u Rajevom Selu, adresa Zrinskih i Frankopana 54, za koju je utvrđen III stupanj oštećenja, radovi trebaju završiti do početka školske godine.
 8. Zgrada ambulante u Rajevom Selu, adresa Zrinskih i Frankopana 33, za koju je utvrđen I stupanj oštećenja, radovi trebaju završiti do 15 rujna ove godine.
 9. zgrada osnovne škole Josip Kozarac, u Strošinci, adresa Vladimira Nazora 44, radovi trebaju završiti do početka školske godine.
 10. zgrada ambulante Strošinci, Vladimira Nazora 50, za koju je utvrđen I stupanj oštećenja, radovi trebaju završiti do 15 rujna ove godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara