"Ovo je još jedan dokaz Milanovićeve bahatosti, nitko ne smije za privatne svrhe koristiti ono što nije njegovo!"

Foto: Vlada.hr

PREMIJER Milanović je posljednjih dana bio u službenom posjetu Bosni i Hercegovini, za to vrijeme u Saboru se održavala svečana sjednica koju je propustio. U BiH je opet pričao da bi mogli graditi Pelješki most, ako nam pomogne Europska unija, što je prema signalima iz Bruxellesa i ostalih prijestolnica malo vjerojatno. I onda jučer još jedan politički autogol - slijetanje Vladinim avionom u privatni posjet na Krku. 

Milanović je dvodnevnu turneju po dijelovima BiH s većim udjelom Hrvata završio u Omišlju na Krku kamo je sletio sinoć oko 18 sati umjesto na zagrebački Pleso. Na pisti su ga dočekala četiri automobila. Fotoreporterima i novinarima zabranio je pristup i snimanje, tvrdeći da je u privatnom posjetu i da ne želi da ga se snima. Vlada je, pak, u priopćenju izjavila da je premijer zrakoplov koristio za službeni posjet, ali detalje privatnog posjeta nisu dali. Tvrde i da je let unaprijed planiran i odobren na relaciji Sarajevo-Omišalj.

Potez premijera Milanovića s razlogom je izazvao negodovanje u javnosti, budući da službeni zrakoplovi Vlade nisu namijenjeni korištenju u privatne svrhe.

Gjenero: Tragično je što Vlada smatra da ne mora snositi teret krize

Analitičar Davor Gjenero kaže da je dobro što mediji pozivaju premijera da položi račune i podsjeća da su ministri, u vrijeme navodne štednje, obnovili svoj vozni park.

"Hrvatska politička klasa ne dijeli sudbinu građana i ne osjećaju da bi trebali sudjelovati u distribuciji tereta krize. Potpuno je neprihvatljivo ovakvo ponašanje, kupovanje novih automobila, bez obzira je li takav potez moguće opravdati nižim cijenama leasinga", komentirao je Gjenero za Index. Komentirajući Milanovićev postupak, Gjenero govori kako je apsolutno jasno da se nitko nema pravo služiti u privatne svrhe nečime što nije njegovo.

"Predsjednik Vlade očito nema svijesti o tome da se mjere štednje moraju odnositi i na njega i na njegov uži krug i zato je dobro da to mediji počnu predsjedniku Vlade poručivati", rekao je Gjenero.

Puhovski: Ovo je samo peta decimala iza jedinice grijeha Zorana Milanovića

Analitičar Žarko Puhovski pak misli da je najveći problem što premijer i Vlada ostavljaju dojam nerazumnog djelovanja.

"Ovo je samo peta decimala iza jedinice grijeha Zorana Milanovića. Glavni problem nije u tome što je koristio Vladin zrakoplov u privatne svrhe, već je problem u tome što je on jednostavno loš premijer. Naravno da ovako nešto ne treba raditi - on mora polagati račune za ovakve poteze, ovdje se ipak radi o našem novcu. Ovo je još samo jedan dokaz katastrofalnog odnosa prema javnosti i njegovog bahatog odnosa prema javnosti", komentirao je jučerašnji potez Milanovića za Index Puhovski.

"Nitko ne smije za privatne svrhe koristiti ono što nije njegovo!"

Za politologa Ivana Šibera situacija je prilično jasna: "Nitko ne smije za privatne svrhe koristiti ono što nije njegovo", kazao je kratko za Index.

I Anđelko Milardović slaže se da je neprihvatljivo da premijer koristi službeni zrakoplov za privatna putovanja.

"Ne vidim razloga zašto bi koristio službeni zrakoplov u privatnom aranžmanu. Ako je ova informacija točna, to nije trebao učiniti", kazao je Milardović za Index.

Vrijeme je da i Vlada počne snositi teret krize!

Jučer objavljeni podaci istraživanja Cro Demoskop pokazali su da je Vladi dodatno pala popularnost, isto kao i premijeru te SDP-u. Tko je kriv? Po analitičarima - Zoran Milanović. Gjenera, s obzirom na sve gafove, čudi što rejting premijera nije gori.

"U takvim okolnostima je zapravo čudno da predsjednik Vlade ne zauzima zasluženo mjesto najnepopularnijeg političara u Hrvatskoj, a pomalo je teško razumjeti zašto baš u takvim okolnostima predsjednik opozicijske stranke zauzima poziciju najnepopularnijeg", izjavio je Gjenero.

Gjenero je podsjetio i na situaciju u Sloveniji, gdje je administracija nove premijerke Bratušek, nakon što je zemlju zahvatila kriza, odlučila smanjiti plaće u državnim službama čak dvostruko više nego djelatnicima javnih službi.

S druge strane, hrvatska Vlada najavila je, nakon dolaska na vlast, rast gospodarstva, a već drugu godinu zaredom bilježimo pad BDP-a.

"U takvim uvjetima vladajući bi trebali shvatiti da njima pripada deset posto manje prava nego na početku mandata, jer svi smo mi izgubili barem deset posto primanja", kazao je Gjenero za Index te dodao da je tragično što Vlada misli da ne mora snositi teret krize.

Analitičar Žarko Puhovski pak misli da je najveći problem što premijer i Vlada ostavljaju dojam nerazumnog djelovanja. Smatra da Vlada nije u stanju obrazložiti zašto nešto čini, od 'lex Perkovića' pa nadalje.

"To su sve stvari koje su malo neobične, koje se mogu obrazložiti, koje valjda imaju neke argumente, ali te argumente nitko nije čuo. To znači da javnost ima osjećaj da Vlada, prije svega premijer, djeluje proizvoljno. To je nešto što ljude mora plašiti jer ideja da netko tko o nama odlučuje to radi tako što mu je nešto palo na pamet iz čistog hira je jako zabrinjavajuća", rekao je Puhovski koji odgovara i na pitanje tko je kriv za takvo komuniciranje s građanima.

"To je, potpuno očito, krivica premijera koji je uveo jedan tip bahatog komuniciranja, a sad su ga prihvatili neki drugi ministri, a koji se svodi na to 'lijepo sam vam rekao, nemojte me više pitati, to je valjda jasno', a nema pokušaja da se javnosti odgovori zašto i to onoj javnosti koja je te ljude izabrala na funkcije koje imaju", smatra Puhovski.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara