"Ovo je smrtna presuda": Ubuduće poticaji samo za čistokrvnu stoku?

"Ovo je smrtna presuda": Ubuduće poticaji samo za čistokrvnu stoku?

Foto: Ilustracija

NOVI pravilnik o poticajima digao je na noge brojne stočare. Kako prenosi HRT, oni koji ne posjeduju čistokrvne pasmine krava više neće moći dobivati poticaje u iznosu od 1.600 kuna godišnje po grlu stoke, koje su do 1. travnja ove godine uredno primali.

> Index otkriva: "Kralj poticaja" Todorić od države lani dobio više od 100 milijuna kuna

Najveći problem je u Dalmaciji, gdje je oko 95 posto stoke spada u skupinu miješanih pasmina - "ostali križanci". Dalmatinski stočari kažu kako im je novi pravilnik "potpisao smrtnu presudu" jer ubuduće nikakve koristi neće imati ni od potomstva svojih stada. Ne nađe li se rješenje, stoka će na klaonicu, a stočari će postati socijalni slučajevi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stočarima posebno smeta što su promjene došle preko noći. Kažu kako bi se, da im je Ministarstvo poljoprivrede na vrijeme najavilo ove izmjene pravilnika, svi prilagodili. Apeliraju stoga na Ministarstvo da se pronađe rješenje.

U ministarstvu poljoprivrede je održan je sastanak oko ovog problema, ali rješenje zasad nije pronađeno. Stočari žele povratak na stara pravila, kako ne bi bili prisiljeni ugasiti svoja gospodarstva, a iz Ministarstva poručuju kako nitko neće biti zakinut. Kakvo rješenje će biti ponuđeno stočarima, zasad nije poznato.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara