Ovo su heroji koje su ubile islamističke svinje

Ovo su heroji koje su ubile islamističke svinje

Foto: HIna, Index, Guliver image/Getty images

FRANCUSKI mediji javljaju kako su među ubijenima novinari i četiri karikaturista među kojima i onaj koji je napravio karikaturu Muhameda. Ubijen je i urednik Stephane Charbonnier Charb, kao i dva policijska službenika.

Među ubijenima su Jean Cabut Cabu (67), Georges Wolinski (80) , Bernard Verlhac Tignous (58) i Bernard Maris (69).

Radi se o najboljim karikaturistima Francuske, poznatim po dugogodišnjoj predanosti u iznošenju društvenih problema koji su često bili tabu teme u francuskom društvu. Nerijetko su svojim crtežima izazivali glasne reakcije javnosti i sudske tužbe.

Stephane Charbonnier: Glavni urednikUbijeni glavni urednik i karikaturist časopisa Stephane Charbonnier, poznat pod nadimkom Charb, uređivao je list od 2012. godine.

Charbonnier je rođen 21. kolovoza 1967. godine. Bio je poznat kao karikaturist, i po radu u magazinu Charlie Hebdo, gdje je urednikom postao još 2009. godine. Rad su mu obilježile kontroverzne i provokantne karikature.

Prije toga je radio u mnogim francuskim časopisima, među njima L'Écho des savanes, Télérama, Fluide glacial i L'Humanité, a imao je i vlastiti mjesečni pregled u magazinu Fluide Glacial.

Od 2007. do 2008. godine sudjelovao je u talk showu "T'empêches tout le monde de dormir", gdje je bio crtač na setu. Godinama je podržavao Komunističku partiju Francuske.

Stéphane Charbonnier bio je pod zaštitom policije nakon što je 2012. primio prijetnje smrću. Bio je na "crnoj listi" Al Qa'ide od 2013. godine.

"Ako počnemo postavljati pitanje imamo li pravo ili ne u karikaturama crtati Muhameda, je li to iz ovih ili onih razloga opasno ili ne, postavit će se pitanje možemo li se u listu uopće baviti muslimanima, a potom i ljudskim bićima i završit ćemo tako što nećemo ni o kome pisati, i šaka će ekstremista pobijediti i u svijetu i u Francuskoj", izjavio je prije godinu dana.

"Nemam djece, ženu, auto ni kredit. Možda će ovo nekima zvučati neumjesno, ali radije bih umro uzdignute glave nego živio na koljenima", rekao je 2012. godine.

George Wolinski: Zbog satire se odrekao arhitektureGeorge Wolinski rođen je 28. lipnja 1934. godine u Tunisu, bio je francuski karikaturist i autor komičnih tekstova.

Otac mu je bio židovskog i poljskog porijekla, a majka talijanskog i francuskog. U mladosti je počeo studirati arhitekturu, no od toga je odustao i odlučio se posvetiti karikaturi još 1960. godine, naginjući već tada političkim i erotskim temama, te stripovima. Bio je i jedan od autora u satiričnom mjesečniku Hara-Kiri.

Tijekom studentskih nemira 1968. godine, Wolinski je bio suosnivatelj satiričnog magazina L'Enragé.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon toga je 1970. godine, u suradnji s Georgesom Pichardom, izdao Paulette objavljene u Charlie Mensuel magazinu, što je isprovociralo francusku javnost.

Cabu: Vojska ga pretvorila u anarhistaUbijeni Jean Cabut, poznatiji pod nadimkom Cabu, rođen je 1938. godine, i kao i ubijeni kolege, profesionalni život je posvetio francuskim komičnim stripovima i karikaturi.

Tijekom mladosti najprije je studirao umjetnost u Parizu, a njegovi prvi crteži su objavljeni upravo u Parizu, 1954. godine, i to u lokalnim novinama.

Alžirski rat prisilio ga je da se na više od dvije godine pridruži vojsci, no i tamo su prepoznali njegov dar za crtanje, pa je uključen u vojni časopis Bled, i u Paris-Match. Nakon boravka u vojsci postao je strogi "anti-militarist", te se iz rata vratio s anarhističkim pogledom na društvo.

Zato 1960. godine postaje jedan od osnivatelja Hara-Kiri magazina, a njegov rad ga je popularizirao još 70-ih i 80- ih godina prošloga stoljeća. Nakon jedne dječje televizijske emisije u kojoj je sudjelovao, pridružio se timu časopisa Charlie Hebdo.

Mnogi njegovi radovi izazivali su pozornost i reakcije javnosti, no najviše je bio na udaru kritika nakon što je 2006. godine objavljena njegova karikatura na naslovnici napadnutog časopisa.

"Ujak" Bernard Maris: Profesor, predani ekonomist i novinar

Bernard Maris, o kojemu su mediji zadnje dobili informaciju da je identificiran kao žrtva terorističkog napada, rođen je 23. srpnja 1956. godine, i bio je ugledni francuski ekonomist, pisac i novinar.

Diplomirao je na francuskom sveučilištu Sciences Po Toulouse 1968. godine, a zatim doktorirao u području ekonomije, na Sveučilištu Toulouse, 1975. godine.

Nakon što je na istom sveučilištu bio asistent, došao je i do statusa profesora, gdje je predavao o ekonomskoj znanosti, kojom se i bavio godinama.

Do jutros je bio profesor na Institutu za Europske i Globalizacijske studije, a predavao je i mikroekonomiju na Sveučilištu u Iowi u SAD-u, kao i u Središnjoj banci Perua.

Kao novinar se isticao svojim radovima u francuskim časopisima Marianne, Le Nouvel Observateur, Le Figaro Magazine, Le Monde, ali i Charlie Hebdo, u kojemu je najviše vremena proveo poznat kao "Ujak Bernard". Tu je do 2008. godine bio i zamjenik urednika.

Imao je tjednu radijsku kolumnu na France Interu, u kojoj je svake subote organizirao debate o aktualnim ekonomskim pitanjima zemlje.

Tignious: Od prvih radova se predao karikaturi

Tignious, pravim imenom Bernard Velhac, rođen je 1957. godine, i bio je francuski karikaturist.

Tisak ga je privukao još 1980-ih, a od tada je izdao više radova, koji su bili upravo crteži i karikature. Prve je objavio u listu L’idiot internationa (u slobodnom prijevodu, "Međunarodni idiot"), da bi se zatim pridružio u pisanju Big Bertha. Osim suradnje u magazinu Charlie Hebdo, bio je aktivan i u drugima poput Marianne, Fluide Glacial, i l’Express.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara