Pad cijena sirove nafte na svjetskim robnim tržištima

Ilustracija: scx.hu

CIJENE sirove nafte s isporukom u slijedećem mjesecu na svjetskim robnim tržištima nastavljaju s polaganom silaznom tendencijom.

Europski Brent na londonskom tržištu spustio se prema 101 dolara po barelu  dotaknuvši najniže razine u posljednjih trinaest mjeseci. S druge strane, američki WTI na robnoj burzi u New Yorku s cijenom ispod 95 dolara po barelu pao je na razine kakve su bilježene u siječnju ove godine, navodi se u analizi RBA.

Pad cijena ispod zadovoljavajuće donje granice OPEC-ovih ministara potvrđuje i spuštanje vrijednosti OPEC-ove referentne košarice (prosjek cijena barela sirove nafte na tržištima 12 članica OPEC-a) ispod 100 dolara po barelu odnosno na 14-mjesečni minimum.

Ublažavanje zabrinutosti zbog sukoba u Iraku

"Na navedena kretanja svakako je utjecalo ublažavanje zabrinutosti oko sukoba u Iraku odnosno mogućnosti da se oni prošire i na južni dio gdje je koncentrirana proizvodnja tri četvrtine izvoza OPEC-ovog drugog najvećeg proizvođača. U tom pogledu smirenje je donio početak zračnih napada američke vojske. Osim situacije u Iraku postaje sve izgledniji nastavak rasta proizvodnje u Libiji. Ukoliko se pad cijena nastavi očekujemo da će barem najveća članica OPEC-a Saudijska Arabija započeti sa smanjenjem proizvodnje sprječavajući daljnji pad cijena. Navedeno ne bi trebalo iznenaditi obzirom da naftni prihodi čine i do 90% proračunskog prihoda pojedinih članica OPEC-a. Ipak zadržavamo sadašnja očekivanja prema kojima druga polovica godine donosi nešto snažniju potražnju za sirovom naftom koja će se u nedostatku ponude iz drugih izvora "nečlanica OPEC-a") morati namiriti OPEC-ovom proizvodnjom što bi za posljedicu moglo imati i rast cijena.", smatraju analitičari RBA.

Slabija potražnja za sirovom naftom u drugom tromjesečju te nešto lošiji izgledi globalnog oporavka motivirali su i Međunarodnu agenciju za energiju IEA (International Energy Agency) na reviziju prognoze globalne potražnje za naftom za 2014. na 1 milijuna barela dnevno. Oporavak u 2015. trebao bi podržati rast potražnje za sirovom naftom na 1,3 milijuna barela dnevno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara