Pakao na Zemlji: Štrajk glađu u Guantanamu ušao u 150. dan, svakodnevno prisilno hranjenje i izopačeno mučenje

Pakao na Zemlji: Štrajk glađu u Guantanamu ušao u 150. dan, svakodnevno prisilno hranjenje i izopačeno mučenje

Foto: Guliver Image/Getty Images

ŠTRAJK glađu u zloglasnom američkom zatvoru na Kubi ušao je u 150. dan. Pritvorenici tvrde da su čuvari postali još stroži te da provode nasilne pretrage. Liječnici mole nadležne da prestanu s nasilnim hranjenjem.

Kako javlja RT, u Guantanamu se nalazi 166 zatvorenika od kojih 106 štrajka glađu. 45 ih je na prisilnom hranjenju. Štrajk glađu započeo je u veljači nakon što su se čuvari "poigrali" s osobnim predmetima pritvorenika, uključujući i primjerke muslimanske svete knjige Kuran.

Younousu Chekkouriju, koji je u pritvoru na Kubi proveo 11 godina zbog sumnje da je terorist, 2010. godine je određeno puštanje na slobodu, ali je još uvijek u Guantanamu i štrajka glađu. Svom je odvjetniku ispričao da su pritvorenici sada izloženi vrlo velikom pritisku te "invazivnim tjelesnim pretraživanjima".

Čuvari ih seksualno zlostavljaju u sklopu "pretraživanja"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Pretraživanja, kako ih vole nazivati, šire strah i stid. Osam čuvara sa zapovjednikom koji sve nadgleda okružili su me u sobu, a dvoje me je cijeloga pregledao. Seksualni napadi se nisu dogodili samo meni. Zašto to rade? To bih volio znati?", napisao je u pismu humanitarnoj organizaciji. U posjed pisma došla je Ak Jazeera te ga objavila.

Odvjetnica jednoga pritvorenika ispričala je u lipnju da ih se u ćelijama ostavlja na vrlo niskoj temperaturi i da ih se tretira kao životinje. Primjerice, prisiljeni su birati između dva "luksuza" - tuša i spavanja.

"Zatvorili ga u ćeliju s uvjerenjem da je umrljan menstrualnom krvlju, rekli mu da se danima neće moći oprati kako se ne bi mogao moliti"

Među brojnim drugim pritužbama posljednjih mjeseci je i ona o bezrazložnom pucanju na pritvorenike, kao i izopačena zlostavljanja, poput svjedočanstva jednoga čuvara o pritvoreniku koji je zatvoren u ćeliju s uvjerenjem da je umrljan menstrualnom krvlju. "Rečeno mu je da se danima neće smjeti tuširati ni dobiti svježu vodu. Ideja je bila ne dopustiti mu da se očisti jer takav ne smije moliti, a ako ne može moliti, ne može prakticirati Islam. Ideja je bila duševno ga slomiti", ispričao je bivši čuvar Terry Holdbrooks za RT.

19. lipnja je skupina od 150 liječnika i medicinskih stručnjaka poslala otvoreno pismo američkom predsjedniku Baracku Obami za zahtjevom da se štrajkašima pruži "nezavisna medicinska skrb". Psihijatar i konzultant Human Rights Watcha upozorio je da će, ako se štrajk glađu nastavi, šteta biti nepopravljiva.

Jedno od najvećih predizbornih obećanja Baracka Obame bilo je ukidanje pritvora u Guantanamu gdje se, bez ikakvog sudskog naloga, osobe koje se sumnjiče za terorizam mogu beskonačno držati. Pritvor koji krši čitav niz međunarodnih pravila i deklaracija o ljudskim pravima osnovan je za vrijeme Georgea Busha, a otada su procurile brojne informacije i fotografije koje svjedoče u zastrašujućem postupanju sa zatvorenicima koji su se ondje mogli naći bez ikakve legalne optužbe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara