Pakistanski talibani najavili primirje

Ilustracija: Guliver image/Getty images

PAKISTANSKI talibani u subotu su najavili jednomjesečno primirje čiji je cilj oživljavanje mirovnih pregovora, nakon što su dobili jamstvo vlade da ih se neće napadati.

Nakon prekida pregovora između ekstremista i vlade početkom veljače pojavila su se nagađanja o tomu da pakistanska vojska namjerava pokrenuti ofenzivu protiv pobunjenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Talibansko vodstvo svim svojim ograncima savjetuje da poštuju njihov poziv na primirje te da se u potpunosti suzdrže od svih džihadističkih aktivnosti u dogovorenom razdoblju", rekao je talibanski glasnogovornik Šahidulah Šahid. Mirovni pregovori između pakistanske vlade i talibanskih pobunjenika počeli su 6. veljače, no prekinuti su nakon što su pobunjenici objavili da su u znak odmazde, a nakon što su vladine vojne snage ubile njihove borce pogubili 23 vladinih vojnika.

Visoki talibanski dužnosnik za Reuters je rekao da je prekid vatre najavljen pošto su talibani dobili jamstvo civilne vlade da neće biti napadnuti. Odbio je otkriti tko je iz vlade dao takvo jamstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara