Palestinska vlada podnijela ostavku

Palestinska vlada podnijela ostavku

Foto: Hina

PALESTINSKI premijer Rami Hamdallah predao je u srijedu ostavku svoje vlade palestinskog jedinstva, u kontekstu sve dubljih podjela između Zapadne obale i Pojasa Gaze i izazova navodno tajnih pregovora Hamasa s Izraelom.

"Hamdallah je predao ostavku Abbasu koji mu je naložio da sastavi novu vladu", rekao je Nimr Hamad, politički savjetnik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

Hamdallah mora odmah početi konzultacije sa svim palestinskim pokretima, uključujući Hamas, rekao je.

Vlada palestinskog jedinstva, sastavljena od tehnokrata, osnovana je 2014. u namjeri da se okončaju podjele koje su 2007. gotovo prerasle u građanski rat između laičkog i umjerenog Fataha i Hamasa, islamističkog pokreta koji vlada Pojasom Gaze.

No pokazala se nesposobnom, a njezin pad mogao bi samo produbiti neizvjesnosti.

Pojas Gaze "bačva baruta"

Proglašenje palestinske države u dogledno vrijeme sve je manje vjerojatno, proklamirana pomirba pusta je želja, Pojas Gaze bačva je baruta po riječima šefa njemačke diplomacije i pod vodstvom Hamasa sve se više politički udaljava od Zapadne obale, od koje je fizičko odvojen izraelskim teritorijem.

Hamas je ranije poručio da neće prihvatiti jednostrano raspuštanje vlade kojoj je pridružen.

No visoki dužnosnik Hamasa Ziad al-Zaza ostavio je ipak otvorenom mogućnost za dogovor. Pozvao je Abbasa da vladu tehnokrata zamijeni više političkom vladom, "sa svim nacionalnim i islamskim pokretima kako bi se suprotstavili izraelskoj okupaciji."

Palestinske podjele, potisnute tijekom rata s Izraelom u Pojasu Gaze u ljeto 2014., ponovno su se probudile ubrzo nakon završetka sukoba, a Abbasa posebice zabrinjavaju navodni tajni kontakti Hamasa s Izraelom kako bi se postigao trajan mir u Pojasu Gaze.

Kontakti su se dogodili zahvaljujući arapskom i europskom posredovanju kako bi se konsolidirao neformalan prekid vatre kojim je prekinut rat 2014., kazali su u utorak izvori iz Hamasa.

Dogovor Izraela i Hamasa bez PLO-a označio bi kraj ideje palestinske države, rekao je jedan dužnosnik PLO-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara