Panamski diplomat za CNN: Hugo Chavez je mrtav!

Panamski diplomat za CNN: Hugo Chavez je mrtav!

Foto: AFP

GUILLERMO COCHEZ, bivši veleposlanik Paname u Organizaciji američkih država (OAS), tvrdi da je predsjednik Venezuele Hugo Chavez klinički mrtav već gotovo dva mjeseca.

Cochez je za najstariji panamski dnevni list La Estrella de Panamá izjavio da je kod Chaveza moždana smrt nastupila još 30. prosinca prošle godine. Dodaje da je smrt predsjednika Venezuele službeno proglašena prije četiri dana, kada su Chavezove kćeri navodno od liječnika zatražile da ga isključe s aparata za održavanje života.

 


 

Još nema službene potvrde

Panamski diplomat tvrdi da su mu izvori iz venecuelanske vlade potvrdili da je Chavez mrtav, uz dodatak da ta informacija među vladajućim političarima u Venezueli kruži već tjednima.

U međuvremenu je istu informaciju Cochez dao i čileanskoj podružnici CNN-a, koja je njegovu izjavu objavila uz napomenu da informacija o Chavezovoj smrti nije službeno potvrđena. Vijest o navodnoj smrti Huga Chaveza su, pozivajući se na Cochezovu izjavu, objavili brojni mediji u Južnoj Americi. No, niti jedan relevantni svjetski medij još nema službenu potvrdu da je Chavez doista mrtav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Fotografije su lažne"

Cochezove tvrdnje u suprotnosti su s fotografijama, koje su objavljene 15. veljače ove godine, a na kojima je Chavez prikazan u bolničkom krevetu u društvu svojih kćeri.

No, Cochez tvrdi da su objavljene fotografije zapravo fotomontaža, te dodaje kako se jedna od Chavezovih kćeri nedavno podvrgnula plastičnoj operaciji nosa, što na objavljenim fotografijama nije vidljivo. Coachez također tvrdi da Chavez na fotografijama iz bolnice evidentno ima više kilograma nego što je imao prije operacije, što ne bi trebalo biti moguće.

Je li Cochez teoretičar zavjere?

Prvi relevantni inozemni medij na engleskom jeziku koji je objavio tekst o navodnoj Chavezovoj smrti jest The Atlantic Wire, ali pod naslovom "Nemojte još vjerovati informacijama o smrti Huga Chaveza". Novinar Adam Clark Estes u tekstu piše kako informacija dolazi od jedne od opskurnijih CNN-ovih podružnica.

Estes dodaje kako nije nemoguće da je Chavez doista umro, ali dovodi u pitanje kredibilnost izvora od kojeg informacija dolazi. Cochez bi, piše novinar The Atlantic Wirea, lako mogao biti najobičniji teoretičar zavjere. Naime, Cochez je bez svoje pozicije ambasadora u OAS-u izgubio između ostalog i zbog učestalih javnih istupa protiv Chaveza i venecuelanske vlade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara