Papa na Filipinima pozvao vladu na borbu protiv korupcije

Papa na Filipinima pozvao vladu na borbu protiv korupcije

Foto: Hina

PAPA Franjo, koji boravi na višednevnoj azijskoj turneji, pozvao je u petak filipinsku vladu na borbu protiv korupcije i "skandalozne socijalne nejednakosti" u najkatoličkijoj azijskoj zemlji.

Papi je priređen službeni doček u predsjedničkoj palači gdje ga je dočekao predsjednik Benigno Aquino dok su deseci tisuća uzbuđenih Filipinaca izašli na ulice.

Papa siromašnih pozvao je na prevednije i brižnije društvo na Filipinima gdje je oko 80 posto katolika.

"Sada je, više neko ikada, potrebno da politički čelnici pokažu izvanredno poštenje, integritet i predanost općem dobru", kazao je.

Policajci u pelenama

Filipini su pokrenuli najveću sigurnosnu operaciju u svojoj povijesti i gotovo oko 50.000 policajaca i vojnika, koji su dobili pelene za odrasle kako se ne bi micali s pozicija, pazit će na sigurnost za vrijeme Papinog trodnevnog boravka. Papino vozilo stalno okružuju policijski automobili što ponekad otežava ljudima da ga vide.

"To je za nas bila sigurnosna noćna mora", rekao je Aquino Papi u svom obraćanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svetog Oca pozdravila je predsjednička garda u španjolskoj kolonijalnoj palači kao i stotine ljudi koji su mahali vatikanskim i filipinskim zastavama. Djeca su mu trčala u zagrljaj dok je hodao crvenim tepihom ispred palače.

Papa je pozvao vladine dužnosnike "da odbace svaki oblik korupcije, koja oduzima novac siromašnima, te da poduzmu zajedničke napore kako bi osigurali uključivost svakog muškarca, žene i djeteta".

Zabrana točenja alkohola

"Velika biblijska tradicija nalaže svim ljudima dužnost da čuju glasove siromašnih", rekao je Papa filipinskim čelnicima.

"To nas obvezuje da prekinemo veze nepravde i ugnjetavanja koje prouzročuju... skandalozne socijalne nejednakosti", istaknuo je.

Vlada je sva tri dana boravka Svetog Oca na Filipinima proglasila državnim praznicima i zabranila točenje alkohola.

Središnji događaj bit će misa u nedjelju u parku Rizalu u filipinskoj prijestolnici. Tamo je Ivan Pavao II. prije dvadeset godina okupio pet milijuna ljudi. Po nekim očekivanjima, Franjo bi mogao nadmašiti taj rekord i okupiti ih milijun više.

Papa je na Filipine doputovao u četvrtak, a prije toga posjetio je Šri Lanku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara