"Petar Zrinski" ima ambiciju postati najmodernijim vojnim sveučilištem u regiji

"Petar Zrinski" ima ambiciju postati najmodernijim vojnim sveučilištem u regiji

Foto: Hina

HRVATSKO vojno učilište "Petar Zrinski" (HVU) ima ambiciju postati vojnim sveučilištem i jednom od najmodernijih ustanova takvog tipa u ovom dijelu Europe, naglašeno je u četvrtak tijekom posjeta HVU-u izaslanstva saborskog Odbora za obranu.

Zapovjednik HVU-a general Slavko Barić rekao je novinarima da su ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera OSRH general Drago Lovrić u svojim planovima prioritet dali obnovi i preustroju HVU-a, koji je u zadnje dvije godine napravio veliki iskorak na organizacijskom planu i u pripremama za prihvaćanje novih studenata.

HVU treba biti mjesto gdje će se izučavati sve što je moderno i novo u naoružanju i vojnoj opremi, te potaknuti jasna vizija sustava i uvođenja novih programa za potrebe ratne mornarice i zrakoplovstva.

Velike ambicije

Imamo ambiciju postati središte analize i izučavanja svega što se događa u obrambenom sustavu u regiji i svijetu, rekao je Barić dodavši da je to realno financijski definirano za ovu i iduću godinu.

Do sada smo uložili 32 milijuna kuna, a ove godine planiramo uložiti 34 milijuna kuna, ponajviše iz proračuna plus dio sredstava iz drugih izvora, kako bi ostvarili zacrtani cilj - postati jednim od najmodernijih sveučilišta u regiji, poručio je Barić.

Novi pristup vojnom školovanju

Članovima saborskog Odbora za obranu predstavljen je plan obnove i reorganizacije učilišta, pri čemu je naročito naglašen novi pristup vojnom školovanju koji se primjenjuje od ove akademske godine, za što su interes pokazale neke susjedne i partnerske zemlje.

Pokazana im je i obnova objekata za smještaj i obuku polaznika, a neki od tih objekata zaštićeni su spomenici kulture.

Predsjednik Odbora za obranu Tomislav Ivić izrazio je uvjerenje da će HVU odgovoriti izazovima izobrazbe časnika i dočasnika, kao i podizanjem kvalitete njihova smještaja.

Iako su novinari pripremili brojna pitanja za ministra obrane Antu Kotromanovića, on nije bio dostupan za izjave medijima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara