Petir zbog zatvorenika Veljka Marića prozvala Srbiju u Europskom parlamentu

Foto: Hina

EUROZASTUPNICA Marijana Petir napala je danas Srbiju u na današnjem javnom saslušanju o stanju ljudskih prava na Zapadnom Balkanu u Europskom parlamentu.

Petir se zauzela za hrvatskog branitelja Veljka Marića koji se nalazi u zatvoru u Srbiji od 2010. godine. Petir je postavila pitanje o zabrani posjeta humanitarnoj organizaciji "Bedem Ljubavi" čiji su predstavnici pokušali posjetiti gospodina Marića u zatvoru, ali su im srbijanske vlasti odbile pristup uz odgovor da samo članovi uže obitelji imaju to pravo.

Petir je također alarmirala predstavnike Europskih institucija te prisutne predstavnike Srbije o sve lošijem zdravstvenom stanju gospodina Marića.

"Humanitarna organizacija "Bedem Ljubavi" također je upozorila na sve lošije zdravstveno stanje hrvatskog branitelja Veljka Marića i ukoliko on ne dobiva potrebnu zdravstvenu skrb to predstavlja ozbiljno kršenje njegovih osnovnih ljudskih prava. Stoga pozivam prisutne, a posebno predstavnike vlasti u Srbiji da objasne zašto humanitarna organizacija "Bedem ljubavi" nije dobila pristup gospodinu Mariću te zahtijevam od srbijanskih vlasti da poduzmu sve potrebno kako bi gospodin Marić dobio adekvatnu zdravstvenu njegu", kazala je Petir.

Predstavnik Europske komisije, Uprave za proširenje gospodin Simon Mordue obećao je istražiti slučaj hrvatskog branitelja Veljka Marića putem predstavništva Europske komisije u Srbiji, a veleposlanik Republike Srbije pri Europskoj uniji gospodin Lopandić obećao je adresirati pitanje zastupnice Petir prema srbijanskoj vladi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara