Petrov poziva na prosvjed protiv izgradnje termoelektrane: "Zanima ih samo profit"

Petrov poziva na prosvjed protiv izgradnje termoelektrane: "Zanima ih samo profit"

Foto: Press

GRADONAČELNIK Metkovića Božo Petrov pozvao je danas stanovnike doline Neretve, susjednih gradova i općina da se u subotu, 17. svibnja odazovu pozivu građanske inicijative "Pravo na zdrav život" iz Ploča i "Spasimo dolinu Neretve" iz Metkovića na Sveneretvanski prosvjed koji će u 19 sati početi u Pločama pred crkvom Kraljice Neba i Zemlje protiv najavljene izgradnje termoelektrane na ugljen.

Božo Petrov u priopćenju navodi kako se u javnosti stalno provlači teza da Hrvatska treba biti energetski neovisna. "Hoće li joj tu neovisnost donijeti izgradnja TE Ploče na ugljen?! Tvrdim da neće jer se ne radi o projektu Republike Hrvatske, nego o projektu nepoznata privatnog kapitala koji u našoj, još uvijek zelenoj, dolini želi nasaditi postrojenje koje će zauvijek promijeniti njezinu sliku, kako krajobraznu tako i ekološku. Jedini motiv investitora je profit, a priče o energetskoj neovisnosti Hrvatske služe samo za podilaženje našemu ionako poljuljanu nacionalnom ponosu", ističe Petrov.

Petrov smatra kako ta termoelektrana neće preporoditi dolinu Neretve niti će joj osigurati toliko željenih radnih mjesta da bi se zaustavilo iseljavanje naše mladosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Zamislite samo što bi se sve s milijardu i dvjesto milijuna eura, koliko bi stajala gradnja TE, moglo pokrenuti u dolini Neretve", upitao je ustvrdivši kako bi stotine malih projekata vrijednih desetak milijuna eura sigurno od naše doline napravile čudo.

"Ali, ne, njih ne zanimate vi. Zanima ih samo profit koji će ostvarivati na račun našega zdravlja i na štetu zdravlja naših potomaka," poručuje metkovski gradonačelnik.

Podsjetivši na argumente nekih stručnjaka kako su takve termoelektrane danas kudikamo ekološki prihvatljivije od nekadašnjih, Petrov je istaknuo kako ne može ostati gluh na upozorenja drugih stručnjaka koji tvrde da ne postoje termoelektrane na ugljen koje u atmosferu ispuštaju samo bezazlenu vodenu paricu.

"Postoje toliko sitne čestice koje prolaze sve najsuvremenije filtre i koje bi sljedeća četiri desetljeća udisali svi Neretvani i stanovnici okolnih područja Pelješca, Makarskoga primorja, Hvara, Korčule i susjedne Hercegovine", poručio je Petrov.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara