Plivanje s opasnim bakterijama: Jesu li Jarun i Bundek i ove godine opasni po zdravlje?

Foto: Arhiva

IAKO je prošle godine utvrđeno kako je voda u zagrebačkim jezerima Jarun i Bundek opasna po zdravlje građani o tome nisu informirani već ih se pustilo da ljeto provedu kupajući se u vodi punoj opasnih bakterija! Kakva je situacija ove godine, građani bi trebali doznati već sutra, obećao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Informacija o tome kako je voda u Jarunu i Bundeku lani bila prepuna crijevnih enterokoka i Escherichie coli prešućena je i u ove godine objavljenom Zdravstveno-statističkom ljetopisu Grada Zagreba za 2013. godinu (.pdf) Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. Tablice uzoraka i grafikoni, dostupni za sve ostale kategorije u izvješću, u ovom slučaju misteriozno nedostaju.

U izvješću koje se proteže na nešto više od 300 stranica stoji tek sljedeće: "Ispitivanje kakvoće vode za kupanje iz Gradskih kupališta jezera Jarun i Bundek provodi se na 16 točaka na Jarunu, odnosno tri točke na Bundeku. Ispitivanja kakvoće vode za kupanje iz navedenih kupališta provedena su tijekom ožujka, svibnja, lipnja, srpnja, kolovoza i rujna. Ukupno je uzorkovano i analizirano 174 uzoraka vode. Godišnja ocjena za kupališnu sezonu 2013. jezera Jarun i Bundek prema Tablici 2 Priloga 1. Uredbe o kakvoći vode za kupanje dana je na osnovi vrijednosti 90. i 95. percentila za svaki pokazatelj zasebno (crijevni enterokoki, Escherichia coli) u Godišnjem izvještaju".Prošlogodišnja su ispitivanja pokazala kako je kvaliteta vode u Jarunu i Bundeku "nezadovoljavajuća" te kako je na pojedinim mjernim točkama količina crijevnih enterokoka višestruko veća od dopuštene. Ti su rezultati prezentirani ovog tjedna u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić: Sutra će se znati je li voda na Jarunu za kupanje

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je danas, komentirajući informaciju da je voda u Jarunu i Bundeku opasna za zdravlje, da su Zavod za javno zdravstvo i gradski Ured za zdravstvo prije dva dana dali vodu na analizu čiji će se rezultati znati sutra, pa ako voda ne bude dovoljno kvalitetna građani se neće kupati ni u Jarunu niti u Bundeku.

"Prije dva dana dali smo vodu na analizu, jer moramo voditi računa o zdravlju građana i na Bundeku i na Jarunu. Pa ako voda ne bude za kupanje, ljudi se neće kupati nego će se tuširati", rekao je Bandić novinarima.

Bandić je također rekao kako se Jarun ne može isušiti jer principom difuzije i osmoze ima razinu vode kao i Sava. "Podzemne vode teku kroz kroz šoder koji filtrira vodu. Je li ta filtraža dobra i jesu li visoki vodostaji Save dodatno zagadili Jarun znat ćemo sutra", naveo je Bandić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara