Pljuska iz Bruxellesa: Hrvatska korak bliže blokadi sredstava iz EU fondova

Pljuska iz Bruxellesa: Hrvatska korak bliže blokadi sredstava iz EU fondova

Foto: FAH

EUROPSKA komisija prekjučer je po drugi put zaključila da u Hrvatskoj postoje prekomjerne makroekonomske neravnoteže, koje zahtijevaju odlučnu političku akciju i specifični monitoring. Komisija će u svibnju, na temelju Nacionalnog reformskog programa, donijeti odluku o aktiviranju Postupka prekomjernih neravnoteža (EIP).

Podsjetimo, Index je još u prosincu u Bruxellesu doznao kako Hrvatskoj prijeti mehanizam korektivnih mjera, ukoliko ne poduzme reforme koje Komisija traži. Indexu je tada potvrđeno i kako će, ukoliko se upute iz Europe ne ispoštuju do kraja, Hrvatskoj biti onemogućen daljnji pristup sredstvima iz EU fondova.

S obzirom na to da je Mehanizam za uzbunu Komisije (Alert mechanism report) u studenome 2014. godine pokazao kako Hrvatska ima značajne probleme (tako smo npr. 3. među svim članicama Unije po pitanju nezaposlenosti, a 12. po pitanju javnoga duga), tek objavljeno izvješće Komisije potvrdilo je ono što se očekivalo još krajem prošle godine -  izgledno je da Hrvatskoj u potpunosti bude blokiran pristup sredstvima iz europskih fondova za ugovaranje novih projekata (već ugovoreni projekti nastavit će se financirati).

> Doznajemo: Hrvatskoj prijeti blokada sredstava iz europskih fondova


Europska komisija zaprijetila je Hrvatskoj kako će 28. članici Europske unije uvesti najstroži makroekonomski nadzor, ukoliko do svibnja ne predstavi uvjerljiv program reformi.

Misitar financija Boris Lalovac jučer je kazao kako je svjestan toga da se "reforme trebaju ubrzati" te kako će se "zajedno s premijerom i potpredsjednikom za gospodarstvo Brankom Grčićem brzo poduzeti određeni koraci, koje će RH prezentirati Europskoj komisiji do četvrtog mjeseca".

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić kazao je, pak, da je dio reformi proveden i da će se napraviti novi korigirani nacionalni program reformi.

"Napravit ćemo novi korigirani nacionalni program reformi na platformi onoga što smo već ove godine realizirali", rekao je Grčić.

Milošević: Vlada ugrozila temelje države

Danas "U mreži prvoga" na Hrvatskome radiju tema su bile sankcije koje prijete Hrvatskoj ukoliko ne postupi po naputcima Europske komisije. Gosti urednice Elijane Čandrlić bili su Mladen Vedriš i Domagoj Milošević, a predstavnici Vlade, koji su također bili pozvani u emisiju, nisu se odazvali.

"Europska komisija je u svom izvještaju potvrdila ono što Vladi godinama govore i opozicija i poslodavci. Više nije ni ugodno kritizirati jer su ugroženi temelji države", kazao je HDZ-ov Domagoj Milošević u emisiji "U mreži prvog".

"Sve to je rezultat Vladina nečinjenja i neprilagođavanja", dodao je.

Vedriš: Izvještaj Komisije prilika za revitalizaciju politike

"Bez obzira koja je stranka na Vlasti, dokument iz Bruxellesa izvrsna je podloga za revitalizaciju nacionalnog programa. EU inzistira na reformi javnog sektora koji bi trebao 'služiti' privatnom sektoru, na dobroj klima za investicije i zdravim javnim financijama", rekao je Mladen Vedriš.

"Monitoring i obveza provođenja zajedničke ekonomske politike u EU se provodi od 2009. od kad je počela kriza. Irska, Španjolska i Portugal su ga iskoristilie, a to bi trebala učiniti i Hrvatska, uz javnu raspravu i dogovor sa ključnim partnerima, dodao je. Bruxellesu nije bitno tko je na vlasti, Hrvatska mora dokazati da se odgovorno ponaša", istaknuo je Vedriš.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara