Plove zajedno Jadranom i uživaju: Kontroverzni Kalem ljetuje s Linićem, a krši njegove zakone?!

Foto: Goran Kovačić/Pixsell, Novossti

LINIĆU se može priznati da se svojih prijateljstava javno ne odriče ni kada te veze postanu dvojbene, no kada profil prijatelja nekog ministra uključuje osobu poput Ježića tada je potreban pojačan oprez, posebno u zemlji u kojoj tzv. privatni biznis često ovisi o političkom pokroviteljstvu.

Kalem se na početku ovog Linićeva mandata spominjao u grupi riječkih poduzetnika organiziranoj od strane Linića radi preuzimanja Novog lista nakon Ježićevog poslovnog sloma, no pretekao ih je IDS-ov poduzetnik Albert Faggian. Drugi put se njegovo ime spominjalo kada je tvrtka Euro-petrol, koju je prodao slovenskom Petrolu, ostavši njen direktor, dobila posao opskrbe gorivom Podravke, kojoj je na čelu SDP-ovac Zvonimir Mršić. Večernji list tom je prilikom otkrio kako je prije sklapanja posla zajedno s Kalemom i direktorom Petrola u Koprivnicu doputovao i Linić, no ovaj, u svojem stilu, nije smatrao potrebnim to komentirati.

Hoće li Kalem biti kažnjen?

Ministru takav stav za sada dobro prolazi, iako nedovoljna transparentnost njegovih odnosa s poduzetnicima povremeno stvara sumnje o tome mogu li se mjere koje poduzima selektivno primjenjivati. Imao je, primjerice, veliku ulogu u pokušajima spašavanja Ježićeve DIOKI grupe, koja sada prolazi kroz predstečajnu nagodbu pod nadzorom ljudi iz Linićeva ministarstva, a iako je Ježić trebao ostati bez vlasničkog udjela, nepoznato je pod kojim se uvjetima to ima dogoditi. Nadalje, Kalemova tvrtka Ri-Most u međuvremenu je nestala s popisa poreznih dužnika, a da također ne znamo zašto.

No ono što smo saznali uvidom u izvještaje o njenom poslovanju jest da je, prema zakonima koje je sam Linić donio, Kalem trebao nad tom tvrtkom zatražiti stečaj ili pokrenuti postupak predstečajne nagodbe, jer su joj svi računi blokirani već dvije i pol godine. Iz sudskog registra vidljivo je da to nije učinio, zbog čega bi mu tvrtka, kada ne bi bilo selektivnosti, trebala biti kažnjena iznosom do milijun kuna, a on sam kaznom do 50.000 kuna, pišu Novossti.

Spava li mirno Linićev prijatelj?

Linić je najavio je da će krenuti u naplatu dugova od vlasnika propalih tvrtki koji su iza sebe ostavili značajne obaveze, a izvukli su milijune kuna, stekli vile i luksuznu imovinu. Iako vlasnici zakonski ne odgovaraju za dugove svojih tvrtki, Linić kaže da će poreznici iskoristiti svoje ovlasti i ispitati jesu li neopravdano izvlačili novac iz poduzeća.

"Za te neće biti milosti… Za to nam ne treba Interpol niti nitko drugi…  Nećete mirno spavati. Svi koji ste bili uspješni privrednici, a neopravdano ste se obogatili, bit ćete predmetom istrage u Poreznoj upravi", zagrmio je Linić.

Ta nova inicijativa hrvatskog Eliota Nessa za svaku je pohvalu, kao i mnoge mjere koje je proveo na sređivanju sustava. Iako, njegov prijatelj Jozo Kalem, barem u slučaju svoje tvrtke Ri-Most, dobro se uklapa u Linićev opis poduzetnika koji su se obogatili ostavivši iza sebe milijunska dugovanja, zaključuje novinar tjednika Novossti.

Ministar ovih dana ima priliku osobno provjeriti koliko čovjek, s kojim se druži u kupaćim gaćicama, noću mirno spava na njegovoj jahti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara