Poboljšanje odnosa: Amerikancima nakon više od 50 godina dopušteno uvesti kubanske cigare

Poboljšanje odnosa: Amerikancima nakon više od 50 godina dopušteno uvesti kubanske cigare

Foto: Guliver Image / Getty Images

SAMO nekoliko dana nakon što je Kuba u dogovoru s Washingtonom oslobodila 53 politička zatvorenika, stigao je i potez iz SAD-a koji će dodatno poboljšati odnose između dvije zemlje.

Obamina administracija od petka uvodi nova pravila vezana uz embargo. Tako će Amerikanci nakon više od pet desetljeća moći legalno u zemlju unijeti male količine poznatih kubanskih cigara. Neće više biti limita koliko svaki američki turist smije potrošiti novaca na Kubi i na što sve može potrošiti. Bit će dozvoljena i upotreba američkih kreditnih i debitnih kartica, a financijske tvrtke mogu otvoriti račune u kubanskim bankama kako bi se olakšala autorizacija transakcija, javlja AP.

Putnički agenti i djelatnici zrakoplovnih kompanija više neće trebati posebnu dozvolu za let na Kubu. Dozvoljavaju se i investicije u male tvrtke i poljoprivredne poslove, a kompanije smiju prevoziti građevni materijal i opremu privatnim tvrtkama na Kubi koje obnavljaju privatne objekte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki državljani sada mogu putovati na Kubu u obiteljske posjete, ali i zbog drugih razloga poput istraživanja, obrazovanja, vjerskih aktivnosti i ostalih razloga koji spadaju pod opće dozvole SAD-a. Podignuta je i granica doznaka isplate članovima obitelji na Kubi. Prije je iznosila 2000 dolara godišnje, a sada iznosi 8000.

Američke tvrtke od petka mogu početi izvoziti mobilne telefone, televizore, memorijske uređaje, uređaje za snimanje te računala i softver.

SAD i Kuba trebale bi sljedećeg tjedna održati sastanak u Havani na temu migracije. Na čelu američke delegacije bit će Roberta Jacobson, diplomatkinja zadužena za Latinsku Ameriku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara