Počeli lokalni izbori u Grčkoj: Test za premijera Samarasa

Počeli lokalni izbori u Grčkoj: Test za premijera Samarasa

Foto: Hina

GRČKI birači počeli su izlaziti u nedjelju na lokalne izbore, u prvom testu za konzervativno-socijalističku koaliciju premijera Antonisa Samarasa od njezina dolaska na vlasti prije nepune dvije godine, na kojem će moći provjeriti kako stoji u odnosu na Syrizu, oporbenu stranku radikalne ljevice.

Birališta su otvorena u sedam sati po lokalnom vremenu, a zatvorit će se u 19 sati. Rezultati izlaznih anketa očekuju se oko 20 sati. Deset milijuna ljudi je pozvano da odaberu gradonačelnike 325 gradova i 13 predsjednika regija, župana. Prema posljednjim anketama, Syriza dobiva 23,4 posto glasova, a konzervativci 22 posto. Zlatna zora ima 7,33, a socijalisti 5,1 posto.

Vladajuća koalicija oštrim je rezovima, snažnom štednjom i ustrajnom provedbom reformi nakon silnih godina uspjela zaustaviti strmoglavi gospodarski pad i stabilizirati stanje u zemlji, ali je i do krajnosti iscrpila i obeshrabrila grčko društvo, što je adut na koji računa Syriza, koja se u potpunosti protivi politici štednje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Krajnja polarizacija očekuje se prije svega u drugom krugu, koji će se održati paralelno s izborima za Europski parlament 25. svibnja, u koje bi Nova demokracija (desnica) i Syriza, prema rezultatima anketa, mogli ući s gotovo podjednakom biračkom potporom. Socijalistički PASOK, druga velika grčka stranka koja je u vladajućoj koaliciji, teško se oporavlja od totalnog urušavanja od prije dvije godine i bio bi zadovoljan kad bi se na položajima uspio zadržati dio sadašnjih gradonačelnika i župana iz njihovih redova.

No moguć je i malo drukčiji ishod - da opća apatija i duboka razočaranost u grčkom društvu iznjedre neku manju stranku, ili više njih kao treću političku opciju, koje bi mogle preoteti dio izbornog kolača velikim grčkim strankama.

Ishod lokalnih izbora neće imati utjecaja na parlamentarni status vladajuće koalicije -koja u parlamentu s ukupno 300 zastupnika ima minimalnu većinu od samo dva zastupnička mjesta - ali joj može dati novi vjetar u leđa, ili je demoralizirati uoči mnogo važnijeg ispita, izbora novog predsjednika države u parlamentu u ožujku iduće godine.

Za izbor novog državnog poglavara mora glasovati najmanje 180 zastupnika, i iako je riječ o uvelike ceremonijalnoj političkoj dužnosti, ako se novi predsjednik ne izabere u tri kruga izbora, parlament se raspušta i raspisuju prijevremeni parlamentarni izbori.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara